Δεν αλλάζει το σχέδιο για το Γκουαντάναμο

Η εξολόθρευση του Οσάμα μπιν Λάντεν δεν μετέβαλε την βούληση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο, δήλωσε στο Παρίσι ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.

Προσωπικότητες των Ρεπουμπλικάνων, που πρόσκεινται στην πρώην κυβέρνηση Μπους, εκτιμούν ότι ο εντοπισμός του ιδρυτή της Αλ-Κάιντα κατέστη δυνατός χάρη στις ανακρίσεις που έγιναν στην φυλακή αυτή.

"Είναι πάντα η πρόθεση του πρόεδρου,
και είναι πάντα πρόθεση μου, να κλείσουμε τις εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο, και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Χόλντερ στο Παρίσι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν.

"Πιστεύουμε ότι η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ θα ενισχυθεί με το κλείσιμο των εγκαταστάσεων αυτών", πρόσθεσε. "Ο πρόεδρος εκτιμά, και εγώ επίσης, ότι μπορούμε να κλείσουμε το Γκουαντάναμο και να διατηρήσουμε την ασφάλεια του αμερικανικού λαού και, σε τελική ανάλυση, να κάνουμε τις ΗΠΑ πιο ασφαλείς", τόνισε.

Οι υποστηρικτές της διατήρησης του Γκουαντάναμο βασίζονται στις δηλώσεις της ίδιας της κυβέρνησης Ομπάμα, σύμφωνα με τις οποίες οι ανακρίσεις δύο "πολύ σημαντικών" κρατουμένων ήταν τα κεντρικά στοιχεία στο κυνήγι και τον εντοπισμό του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπόρεσε να τιμήσει την προεκλογική του υπόσχεση να κλείσει το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο στο πρώτο έτος της θητείας του, το 2009. Αλλά υποστηρίζει ότι σκοπεύει ακόμα να το κάνει.

Ο Χόλντερ βρίσκεται στο Παρίσι για να συμμετάσχει την Τρίτη σε υπουργική σύνοδο της G8 για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, εξήρε την ποιότητα της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας με τη Γαλλία. "Δεν νομίζω ότι είδα ποτέ μια καλύτερη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τα θέματα που συζητήσαμε", σημείωσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα