Δανεισμός του ΔΝΤ προς την Ακτή Ελεφαντοστού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανήγγειλε ότι επήλθε συμφωνία με τις αρχές της Ακτής του Ελεφαντοστού για μια σειρά θεμάτων μακροοικονομικής πολιτικής με χρονικό ορίζοντα το τρέχον έτος, με συνέπεια από τον μήνα Ιούλιο να μπορεί να επαναληφθεί ο δανεισμός του ΔΝΤ προς την αφρικανική χώρα.

"Είναι πιθανή μία εκταμίευση
περίπου 130 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ) να γίνει εκ μέρους του ΔΝΤ στη διάρκεια του Ιουλίου", αναφέρθηκε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στο τέλος της αποστολής μιας αντιπροσωπείας του στο Αμπιτζάν-- την οικονομική πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Τον Μάρτιο του 2009 το ΔΝΤ συνήψε με την Ακτή του Ελεφαντοστού μία δανειακή σύμβαση ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ, όμως έναντι των επτά προβλεπομένων δόσεων, εκταμιεύτηκαν μόνον οι τρείς.

Τον Νοέμβριο του 2010 καθώς προέκυψε πολιτική κρίση στο τέλος των προεδρικών εκλογών (σ.σ.: ο ηττημένος πρώην πρόεδρος Λοράν Γκμπαγκμπό δεν παρέδιδε την εξουσία στο νικητή Αλασάν Ουαταρά), σταμάτησε η εκταμίευση των δόσεων.

Ο κ. Ουαταρά, παρουσία σημαινόντων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας, ορκίστηκε πρόεδρος την 21η Μαΐου και κατ' αυτόν τον τρόπο καθίσταται εφικτό να επαναληφθεί η εκταμίευση των υπόλοιπων δανειακών δόσεων. Η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι η μεγαλύτερη παραγωγός κακάο παγκοσμίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα