Χρηματοδότηση για τη διάσωση της Πομπηίας

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας υποσχέθηκε να επιταχύνει τις προσπάθειες για τη διάσωση των ηλικίας 2.000 ετών ερειπίων της ρωμαϊκής πόλης της Πομπηίας, προσελκύοντας ιδιώτες χορηγούς και εξασφαλίζοντας κονδύλια από την ΕΕ.

Ο Τζανκάρλο Γκαλάν διορίσθηκε στο νευραλγικό υπουργείο μετά την παραίτηση του προκατόχου του Σάντρο Μπόντι, ο οποίος δέχθηκε ομαδόν πυρά για την αμέλεια και τη βραδύτητα στην προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, ιδιαιτέρως της Πομπηίας, στην οποία είχαν καταρρεύσει πολλές τοιχοποιίες-μεταξύ αυτών εκείνη στη διάσημη
για τις νωπογραφίες της κατοικία της Schola Armaturarum, όπου προετοιμάζονταν οι μονομάχοι.

Ο Γκαλάν επέλεξε ακριβώς την Πομπηία για να απευθύνει την πρώτη δημόσια ομιλία του ως υπουργός, χαρακτηρίζοντας την τοποθεσία τούτη «το σύμβολο της Ιταλίας, τόσο επ’ αγαθώ, όσο και επί κακώ».

«Αγαθώ, διότι όλοι μας φθονούν που διαθέτουμε την Πομπηία, κακώ δε διότι χρειάζεται να πασχίσουμε ακόμη περισσότερο για να ενισχύσουμε την αξία της», τόνισε.

Ο υπουργός παρουσίασε τα σχέδιά του για τη χρήση προηγμένης τρισδιάστατης τεχνολογίας λέιζερ για την επιθεώρηση της κατάστασης των αρχαίων, τα οποία όπως τόνισε χρειάζονται διαρκείς εργασίες συντήρησης.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει για τις εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο περίπου 100 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά έχουν διατεθεί στην Ιταλία για την ανάπτυξη των νοτίων περιοχών της χώρας (που εν γένει βρίσκονται σε οικονομική υστέρηση εν σχέσει με τον πλούσιο βορρά), μεταξύ των οποίων και η Καμπανία, στην οποία βρίσκεται η Πομπηία, τόνισε ο Γκαλάν. Η Ιταλία θα καταθέσει αίτηση και για επιπλέον χορηγία 100 εκατ. ευρώ από την ΕΕ, πρόσθεσε.

Στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν και ιδιωτικές εταιρείες, επεσήμανε ο υπουργός, μολαταύτα οι λεπτομέρειες απομένουν να διερευνηθούν.

Κάποτε μία από τις πλέον ανθηρές πόλεις της ρωμαϊκής επικράτειας, η Πομπηία καταστράφηκε το 79 π.Χ. από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος, από την οποία βρήκαν τον θάνατο χιλιάδες άνθρωποι και η πόλη ετάφη κάτω από έξι μέτρα ηφαιστειακής τέφρας, διασώζοντας μία σημαντική και εύγλωττη μαρτυρία για την καθημερινή ζωή της αρχαιότητας.
Keywords
Τυχαία Θέματα