Χάνει έσοδα η εφορία από τις e-αγορές

Η αγορά διάφορων προϊόντων από το εξωτερικό μέσω του διαδικτύου έχει ως αποτέλεσμα να χάνει η ομοσπονδιακή αυστραλιανή κυβέρνηση έσοδα της τάξης του 1,3 εκατ. δολαρίων την ημέρα, από τα χρήματα που ξοδεύουν Αυστραλοί πολίτες, χωρίς να πληρώνουν το φόρο εισαγωγής, που θα κατέβαλαν υποχρεωτικά, αν τα αγόραζαν από την ντόπια αγορά.

Τα χρήματα που χάνονται λόγω μη είσπραξης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (GST), αυξάνονται κατά 10% το χρόνο και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 610 εκατομμύρια δολάρια, το οικονομικό έτος 2013-2014.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία
παραγωγικότητας (Productivity Commission), η Αυστραλία που επιτρέπει στους πολίτες της να αγοράζουν αφορολόγητα προϊόντα μέχρι και 1000 δολάρια, είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα του κόσμου μετά το Χονγκ Κονγκ, που δεν επιβάλει δασμούς.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η υπηρεσία παραγωγικότητας υποστηρίζει ότι το υπάρχον σύστημα στρέφεται καρά των καταστημάτων λιανικής πώλησης, τα οποία ζητούν να απαλλαγούν και αυτά από τον φόρο όταν οι μεμονωμένες πωλήσεις τους δεν ξεπερνούν τα 1000 δολάρια.

Σημειώνεται, ότι για αρκετούς μήνες τώρα τα καταστήματα λιανικής πώλησης πιέζουν την κυβέρνηση Γκίλαρντ να προχωρήσει στην κατάργηση της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης Χάουαρντ, ο οποίος το 2005 αύξησε το αφορολόγητο ποσό από 250 δολάρια σε 1000.

Μεταξύ των προϊόντων που εισάγονται από το εξωτερικό συμπεριλαμβάνονται ήδη μόδας και καλλυντικά, τα οποία δεν επιβαρύνονται ούτε από 10% φόρο προστιθέμενης αξίας, ούτε από δασμό εισαγωγής, ο οποίος επίσης ανέρχεται σε 10 τοις εκατό.

Αντίθετα, όταν ένα κατάστημα λιανικής πώλησης εισάγει τα πιο πάνω προϊόντα πληρώνει και φόρο και δασμούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα