Ας μιλήσουμε για το δημοψήφισμα!

Γράφει ο Χάρης Κοντοκόλιας *

Αμέσως μετά την τελευταία συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, πολλοί υπουργοί και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αμβλύνουν τις αντιδράσεις των διαμαρτυρομένων (που έφθασαν
να αποκαλούν "προδότη" τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, γιατί δεν ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης!!!!!), αλλά θα φέρουν προ των ευθυνών τους τα κόματα της αντιπολίτευσης (και κυρίως τη ΝΔ), τα οποία καλυμένα πίσω από το "πέπλο" της ανευθυνότητας ζητούν εκλογές, με αλλεπάλληλες επισκέψεις των αρχηγών τους στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και "προπομπούς" τα ΜΜΕ (Κανάλια και εφημερίδες) που ελέγχουν και επηρεάζουν.
Ολοι, λοιπόν, ανέμεναν τις "τετριμμένες" αντιδράσεις και πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου, κυρίως προς τον κ. Σαμαρά για "Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας" ή "Κυβέρνηση Προσωπικοτήτων" και είχαν σαν δεδομένο πως ο αρχηγός της ΝΔ θα αρνηθεί και θα στριμώξει, ακόμη περισσότερο τον κ. Παπανδρέου σε πολιτικό επίπεδο.
Χθες στην ομιλία του πρωθυπουργού προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ "έσκασε" αιφνιδιαστικά και προς το τέλος της ομιλίας του, η βόμβα!!!!! Δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ από τον ελληνικό λαό εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας, αρχικά παγωμάρα στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην συνέχεια αντιδράσεις, οι οποίες αξίζει να αναφερθούν και να ερμηνευτούν, καθώς το πολιτικό παιχνίδι πέρασε, πλέον, στα χέρια του πρωθυπουργού.
Αλλού τον ...περίμεναν τον πρωθυπουργό και αλλού τους βγήκε. Μου θύμισε τον Αννίβα τον οποίο οι Ρωμαίοι περίμεναν από την Μεσόγειο και τους...βγήκε από τις χιονισμένες Αλπεις!!
Στο πολιτικό επιχείρημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης και του μεγαλύτερου μέρους των εκπροσώπων των ΜΜΕ (Πρετεντέρης κλπ) γιατί δεν προκηρύσσει εκλογές ο Παπανδρέου, ώστε να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση για την τύχη της συμφωνίας, η κυβέρνηση ανταπαντά πως η συμφωνία δεσμεύει τον πολιτικό κόσμο ως το 2020 και πλέον και επομένως μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να την επικυρώσει και όχι μια κυβέρνηση η οποία-αν γίνουν εκλογές τώρα-θα έχει "πολιτική ζωή" ως το 2015. Αλλωστε αυτό ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να μην δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση για την συμφωνία καθώς η θητεία της (φυσιολογικά και συνταγματικά) λήγει το 2013 και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. Γιατί να έχει, λοιπόν, πολιτική νομιμοποίηση η νέα κυβέρνηση που η θητεία της θα λήγει το 2015. Ενώ ο ίδιος ο λαός έχει την εσαεί νομιμοποίηση. Αμφισβήτησε κανείς την ψήφο του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα του 1975 για το πολίτευμα της χώρας?

Προηγουμένως ας δούμε την διαδικασία και το χρονοδιάγαμμα του δημοψηφίσματος και τις πιθανές εξελίξεις ανάλογα με το αποτέλεσμα του:
1-Το δημοψήφισμα θα γίνει αμέσως μόλις κατατεθεί στην Βουλή (όχι για ψήφιση) το κείμενο της νέας συμφωνίας, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την ελάφρυνση του χρέους κατά 100 δις ευρώ και την χορήγηση νέου δα
Keywords
Τυχαία Θέματα