Αρχηγό ψάχνουν οι συντηρητικοί της Αυστρίας

Τον μελλοντικό αρχηγό του, που θα διαδεχτεί τον παραιτηθέντα για λόγους υγείας τόσο από την αρχηγία του κόμματος όσο και από τις θέσεις του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, καλείται να επιλέξει κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής, το συγκυβερνών στην Αυστρία -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Ως πιθανοί διάδοχοι του κ. Πρελ στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος και προφανώς στο αξίωμα του αντικαγκελάριου στην κυβέρνηση, θεωρούνται ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ και
ο υπουργός Οικονομίας Ράιχολντ Μίτερλενερ.

Ως επικρατέστερο για τη διαδοχή στο κόμμα, αναλυτές στη Βιέννη θεωρούν τον κ. Σπίντελεγκερ, ο οποίος ηγείται της πολυπληθέστερης σε μέλη κομματικής οργάνωσης Αυστριακός Σύνδεσμος Εργατών και Υπαλλήλων αλλά και λόγω της προέλευσής του από το σημαντικότερο κομματικά, ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, όπως και του γεγονότος ότι μια εκλογή του φέρεται να στηρίζουν οι περισσότεροι των ηγετών των οργανώσεων του Λαϊκού Κόμματος στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια.

"Εναντίον" μιας ενδεχόμενης επιλογής της κ. Φέκτερ, φέρεται να λειτουργεί η ιδιαίτερα σκληρή πολιτική της ως υπουργός Εσωτερικών και η ως εκ τούτου χαμηλή δημοτικότητά της, ενώ ευρύτερα αποδεκτός θεωρείται ο κ. Μίτερλενερ, ο οποίος δεν αποκλείεται να διαδεχτεί τον κ. Πρελ στο υπουργείο Οικονομικών, θέση που μπορεί ενδεχόμενα να καλυφτεί με τον σημερινό υφυπουργό Οικονομικών Ράιχολντ Λοπάτκα.

Η παραίτηση του κ. Πρελ από όλα τα πολιτικά αξιώματα, την οποία ανακοίνωσε ο ίδιος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, προκάλεσε έκπληξη, καθώς κομματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι ανέμεναν την επιστροφή του στα καθήκοντα του μετά τις γιορτές του Πάσχα, έπειτα και από μακρά ανάρρωσή του που κατέστη αναγκαία εξαιτίας των επικίνδυνων για την υγεία του δύο θρομβώσεων και ενός πνευμονικού οιδήματος που είχε υποστεί πριν σχεδόν ένα μήνα.

Η σοβαρότητα της περιπέτειας με την υγεία του και προφανώς οι συμβουλές των θεραπόντων γιατρών του, φέρεται να οδήγησαν τον μόλις 42χρονο Γιόζεφ Πρελ, στην απόφαση για παραίτηση, απόφαση, που, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν είναι κατά της πολιτικής αλλά είναι υπέρ της υγείας και της οικογένειάς του.

Την απόφαση παραίτησης αποδέχτηκαν θεωρώντας την σεβαστή, τόσο ο ίδιος ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, όσο και ο εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, όπως επίσης οι ηγέτες των τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και προσωπικότητες της δημόσιας ζωής.

Η παραίτηση του Γιόζεφ Πρελ έρχεται μόλις δυόμισι χρόνια μετά την εκλογή του στην αρχηγία του Λαϊκού Κόμματος από το συνέδριό του τέλη Νοεμβρίου 2008 -- στη θέση του παραιτηθέντα τότε εξαιτίας της εκλογικής ήττας του στις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2008, Βίλχελμ Μόλτερερ -- και την λίγες ημέρες αργότερα ορκωμοσία του ως αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών στον
Keywords
Τυχαία Θέματα