«Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο»

Στο μουσείο της Οξφόρδης «Ασμόλιαν», το παλαιότερο δημόσιο μουσείο της Βρετανίας με ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο, εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Από τον Ηρακλή στον Αλέξανδρο», «η μεγαλύτερη έκθεση κλασσικών αρχαιοτήτων, που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Βρετανια», όπως τόνισε στην ομιλία του ο ιστορικός, καθηγητής της αρχαίας ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου,
και εγκαινιάσθηκε από τον Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, Άρη Γάνδη, ο οποίος ανέγνωσε και θερμό μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου.

Στην έκθεση παραβρέθηκαν ο Βρετανός υπουργός Πανεπιστημίων και Επιστημών, Νταίηβιντ Γουίλλετς, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Νταίηβιντ Λάντσμαν, ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, ξένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι των διεθνών ΜΜΕ και φοιτητές από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 550 εκθέματα, τα οποία έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα από τις ανασκαφές στις Αιγές, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τα περισσότερα, δε, από αυτά εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.

Οι αρχαιότητες της έκθεσης «Από τον Ηρακλή στον Αλεξανδρο» έχει τρεις ενότητες. Η πρώτη επικεντρώνεται στην εικόνα του Βασιλιά και τα σχετικά εκθέματα είναι όλων των ειδών τα όπλα του μακεδονικού στρατού από την πρώιμη εποχή του σιδήρου έως τα ελληνιστικά χρόνια, ταφικά αγγεία με παραστάσεις μάχης, η μεγάλη τοιχογραφία κυνηγιού από τον τάφο του Φιλλίπου Β΄και αντικείμενα τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι βασιλείς εκτελούσαν και χρέη αρχιερέων.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει εκθέματα τα οποία δίνουν πληροφορίες για τις γυναίκες της βασιλικής αυλής για τον ρόλο και τη δύναμη που είχαν οι γυναίκες στο βασίλειο των Μακεδόνων, από το 1000 μέχρι το 300 π.χ. Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται τα προσωπικά αντικείμενα, που βρεθήκαν στον τάφο της «Κυρίας των Αιγών», για την οποία πιθανολογείται ότι ήταν βασίλισσα η υψηλόβαθμη ιέρεια.

Στην τρίτη ενότητα δίνονται πληροφορίες για τη ζωή στη βασιλική αυλή, με έμφαση στο συμπόσιο, που αποτελούσε πολύ σημαντικό σταθμό στη θρησκευτική, την πολιτική και την κοινωνική ζωή των Μακεδόνων.

Ο Βρετανός ιστορικός, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την ιστορία της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δήλωσε ότι η έκθεση αυτή «έχει ένα ιστορικό, αλλά και πολιτικό μήνυμα. Μακεδονία ήταν ένα βασίλειο στη Βόρεια Ελλάδα με ελληνική γλώσσα. Οι κάτοικοί του χρησιμοποιούσαν ελληνικά ονόματα, ελληνικό μηνολόγιο και λάτρευαν τους θεούς των Ελλήνων».

«Οι σημερινοί κάτοικοι των Σκοπίων, που λένε ότι η χώρα τους ήταν η αρχαία Μακεδονία και η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ανίδεοι. Είναι εξωφρενικο. Είναι σα να λέει κάποιος ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι στη Λευκορωσία και η Οξφόρδη το Μινσκ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ιστορικός.

Στην ομιλία του, εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι Ελλάδα είναι πάντα ευτυχής να
Keywords
Τυχαία Θέματα