Απαλλαγή από μεσάζοντες

ΣΤΙΣ ΡΟΥΜΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Τη θέση ότι η Ρουμανία θα πρέπει να κατασκευάσει επί του εδάφους της χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου, σε συνεργασία με τη ρωσική πλευρά, προκειμένου να αγοράζει φυσικό αέριο σε χαμηλότερη τιμή από τη Ρωσία, διατύπωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Εξαγωγέων και Εισαγωγέων Ρουμανίας (ANEIR), Μιχάι Ιονέσκου, μιλώντας στις εργασίες ρουμανο-ρωσικού οικονομικού φόρουμ.

Ο πρόεδρος της ANEIR υπογράμμισε πως Ρουμανία και Ρωσία
θα πρέπει να αναπτύξουν απευθείας εμπορικές σχέσεις και να "αποκηρύξουν" τους μεσάζοντες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου, προκειμένου να πετύχουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βουκουρέστι, Αλεξάντερ Τσουρίλιν, υπογράμμισε τη σημασία της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της Ρουμανίας.

Ρωσία διασφαλίζει μια σημαντική ποσότητα αερίου για τη ρουμανική κατανάλωση. Δεν βλέπω διαμάχες (σε αυτό). Το ζήτημα είναι ευρύτερο από ό,τι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η Ευρώπη χρειάζεται αέριο και οι συνομιλίες στοχεύουν σε λύσεις για τη διασφάλιση των αναγκών κατανάλωσης της ηπείρου, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο της ζήτησης. Αυτό είναι σημαντικό. Χρειαζόμαστε αέριο και όσο περισσότεροι αγωγοί αερίου υπάρχουν, τόσο το καλύτερο για την Ευρώπη. Ο Σάουθ Στριμ, ο Ναμπούκο και ο AGRI (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία) θα πρέπει να ανταγωνιστούν (μεταξύ τους). Θα πρέπει να έχουμε περισσότερους αγωγούς και να συνεργαζόμαστε. Θα πρέπει να έχουμε περισσότερους αγωγούς και να συνεργαζόμαστε. Η Ρουμανία εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω των υπαρχουσών αγωγών. Εάν απαιτούνται περισσότεροι αγωγοί, μπορούμε να αυξήσουμε το διαμέτρημα των ήδη υπαρχουσών ή να κατασκευάσουμε άλλους. Οι τιμές υπαγορεύονται από τους όρους της συμφωνίας, βάσει της οποίας αγοράζεται το αέριο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ANEIR, Μιχάι Ιονέσκου, ανέφερε πως οι μεσάζοντες πωλούν στη Ρωσία προϊόντα από τη Ρουμανία σε τιμές πέντε φορές υψηλότερες και ενώ στο παρελθόν οι μεσάζοντες αυτοί αποτελούσαν "αναγκαίο κακό", σήμερα τα δύο κράτη πρέπει να απαλλαγούν από αυτούς, προκειμένου να αναπτύξουν απευθείας εμπορικές σχέσεις.

"Σε μια μέτρια αγορά, όπως η δική μας, οι σχέσεις με τους μεσάζοντες είναι σχεδόν επιβεβλημένες, όσο δεν επιλύονται συγκεκριμένα ζητήματα από τραπεζικής άποψης. Η Ρουμανία πάσχει από το γεγονός ότι δεν έχει μια ρωσική τράπεζα στην αγορά της. Κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο, στο πλαίσιο των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών Νομίζω πως έχει φτάσει η ώρα για τις ρουμανικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως ισότιμοι εμπορικοί εταίροι, να δραστηριοποιούνται χωρίς μεσάζοντες στη Ρωσία, που έχει έναν πληθυσμό 140 εκ. κατοίκων", είπε χαρακτηριστικά.

Ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ρουμανίας και Ρωσίας έχει αυξηθεί κατά 40% το 2010 και διαμορφώνεται στα έξι δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έ
Keywords
Τυχαία Θέματα