Αντιπαράθεση για την κυπριακή οικονομία

"Aν είχαμε άλλη κυβέρνηση, τα πράγματα για τους εργαζόμενους θα ήταν πολύ χειρότερα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, απαντώντας στη σκληρή κριτική των κομμάτων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη για το συνταξιοδοτικό και σύντομα θα αρχίσει ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ταυτόχρονα, τόνισε, ότι μόνο με τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων δεν επιλύονται τα προβλήματα και επανέλαβε την ανάγκη για συνεισφορά του συσσωρευμένου πλούτου και των κερδών.

Ο κ.Σταυράκης χαρακτήρισε
άδικες τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την οικονομία και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε χαιρετίσει τα μέτρα που ελήφθησαν. Ανέφερε ακόμα ότι τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα και ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης θα συνεχισθούν, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι ο πολίτης να επηρεαστεί όσο το δυνατό λιγότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Μιλώντας στην Πάφο για την οικονομία, την ανάπτυξη και την τουριστική βιομηχανία, ο κ. Αναστασιαδης, είπε ότι «η Πάφος αποτελεί το πιο τρανό παράδειγμα της αδιέξοδης και παράδοξης οικονομικής πολιτικής του κράτους», ενώ σημείωσε ότι εξακολουθούν να δίνονται από την κυβέρνηση υποσχέσεις αορίστου χρόνου.
Η τοπική οικονομία, συνέχισε, βρίσκεται σε τέλμα και η ανεργία στα ύψη πλήττοντας την νέα γενιά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης «αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων, έχει αποτύχει παταγωδώς και οδηγεί σε επαναλαμβανόμενα αδιέξοδα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να εφαρμόσει πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, απεκδύεται των ευθυνών της και απειλεί όσους ασκούν κριτική. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, το κόμμα του οποίου έχει τρεις υπουργούς, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «η οικονομική πολιτική που ακολουθεί διέπεται από ατολμία» και τόνισε την ανάγκη λήψης πρόσθετων και αποφασιστικών μέτρων, για αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Καρογιάν είπε ότι το ΔΗΚΟ υπέβαλε εγκαίρως διάφορες προτάσεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν υλοποιηθεί, αλλά υπολείπονται ακόμα πολλά να γίνουν. Τόνισε την ανάγκη μείωσης των κρατικών δαπανών, προσθέτοντας ότι αυτό θα επιτευχθεί με διάλογο και συναίνεση, ενώ υπογράμμισε ότι αν δεν προχωρήσουμε σύντομα στη μείωση των κρατικών δαπανών, θα έλθει η Ευρωπαϊκή Ενωση να μας επιβάλλει μέτρα τα οποία δεν θα επιθυμούσαμε. Ο Καρογιάν υπογράμμισε την ανάγκη φορολογίας και πλούτου, αλλά και υιοθέτησης στοχευμένων μέτρων για βοήθεια εκείνων οι οποίοι έχουν πραγματική ανάγκη. Επέκρινε, επίσης, τον ΔΗΣΥ για αναξιοπιστία αναφέροντας ότι «επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι ακολουθεί λανθασμένη οικονομική πολιτική, ενώ σήμερα την χαρακτηρίζει πολύ επιτυχημένη».

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε ενώπιον μι
Keywords
Τυχαία Θέματα