Αντιφρονών καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη

Ένα στρατοδικείο του Μπαχρέιν καταδίκασε σήμερα έναν σιίτη αντιφρονούντα σε επτά χρόνια κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας αστυνομικών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στη χώρα στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο BNA.

Ο Αμπντάλα Μοχάμεντ Χαμπίμπ κρίθηκε ένοχος για "απόπειρα δολοφονίας αστυνομικών με τρομοκρατικούς σκοπούς και πρόκληση ζημιών σε δημόσια περιουσία", διευκρίνισε το πρακτορείο.

Ένας άλλος κατηγορούμενος αθωώθηκε στο πλαίσιο της ίδιας δίκης.

Στις 28 Απριλίου τέσσερις σιίτες καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών
από στρατοδικείο το οποίο τους έκρινε ένοχους για τη δολοφονία δύο αστυνομικών στις διαδηλώσεις του Μαρτίου, προκαλώντας αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.

Πρόκειται για τις πρώτες καταδίκες σε θάνατο από τότε που ξεκίνησε το κίνημα αμφισβήτησης εναντίον της ουνιτικής δυναστείας που κυβερνά το κατά πλειοψηφία σιιτικό βασίλειο.

Η οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατήγγειλε σε σημερινή ανακοίνωσή της την εντατικοποίηση της καταστολής.

"Φαίνεται ότι η βασιλική οικογένεια έχει σκοπό να τιμωρήσει κάθε άνθρωπο που επικρίνει την κυβέρνηση", δήλωσε ο Τζο Στορκ, διευθυντής της οργάνωσης για τη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη σύλληψη πρώην βουλευτών και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη γιατρών και νοσηλευτών.

Οι αρχές συνέλαβαν τη Δευτέρα το βράδυ δύο πρώην βουλευτές του βασικού σιιτικού κινήματος al Wefaq, που είχαν παραιτηθεί το Φεβρουάριο για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης.

Αποφάσισαν επίσης να προσάγουν σε στρατοδικείο 47 γιατρούς και νοσηλευτές του νοσοκομείου της Μανάμα, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν το σιιτικό κίνημα αμφισβήτησης.

Σύμφωνα με το HRW, δύο ακόμη γιατροί, ο Δρ Άχμαντ Τζαμάλ, πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας του Μπαχρέιν, και ο Δρ Νιντάλ Χαλίφα, συνελήφθησαν στην αρχή της εβδομάδας.

Εξάλλου και η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι κατήγγειλε σήμερα τις καταδίκες σε θάνατο διαδηλωτών.

"Η επιβολή της θανατικής ποινής χωρίς να την εξασφάλιση των δικαιωμάτων (των κατηγορούμενων) και έπειτα από μία δίκη που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών είναι παράνομη και απολύτως απαράδεκτη", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

"Οι κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη ενώπιον πολιτικών δικαστηρίων σύμφωνα με τους κανονισμούς του διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς υποχρεώσεις του Μπαχρέιν όσον αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε η Πιλάι.
Keywords
Τυχαία Θέματα