Αναβλήθηκαν πάλι οι εκλογές στη Νιγηρία

Οι βουλευτικές εκλογές στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, αναβλήθηκαν για την 9η Απριλίου -- για δεύτερη φορά, μετά την προηγούμενη αναβολή τους για σήμερα, 4η Απριλίου --, ανακοίνωσε χθες η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή.

Η επιτροπή είχε ανακοινώσει την αναβολή της διαδικασίας για την Δευτέρα το Σάββατο, επικαλούμενη την καθυστερημένη άφιξη των εγγράφων καταγραφής των αποτελεσμάτων και άλλου εκλογικού
υλικού. Όμως ο πρόεδρος της επιτροπής Αταχίρου Τζέγκα δήλωσε ότι αναβάλλονται εκ νέου μετά από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους.

"Όλα τα πολιτικά κόμματα υιοθέτησαν πλήρως τις προτάσεις μας", δήλωσε ο Τζέγκα.

Οι προεδρικές και πολιτειακές εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για την 9η και 16η Απριλίου, θα διεξαχθούν πλέον την 16η και την 26η τρέχοντος αντίστοιχα.

Την επανεκλογή του διεκδικεί ο πρόεδρος Γκούντλακ Τζόναθαν του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, που αντιμετωπίζει 19 διεκδικητές του θώκου.

Οι διαδοχικές αλλαγές των ημερομηνιών διεξαγωγής των εκλογών προκάλεσαν εντάσεις σε τμήματα της χώρας, αν και οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι η αναβολή ήταν μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση για να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Διεθνείς παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινοπολιτεία εξέφρασαν ανησυχία για τις εξελίξεις του Σαββάτου, αν και σημείωσαν τον ενθουσιασμό των πολιτών για την διαδικασία.

Περίπου 73,5 εκατομμύρια νιγηριανοί είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και θα κληθούν να αναδείξουν τους 109 γερουσιαστές και τα 360 μέλη της βουλής των αντιπροσώπων.

Η εκλογική επιτροπή έχει ορίσει 118.973 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, ενώ οι ψήφοι θα καταμετρηθούν σε 8.809 κέντρα.

Σε μια προσπάθεια να εγγυηθούν εκλογές χωρίς βία οι αρχές έχουν αναπτύξει 17.000 στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας -- αστυνομικούς, στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, αλλά και ομάδες εξουδετέρωσης βομβών -- σε πολλές στρατηγικής σημασίας τοποθεσίες.

Η οργάνωση Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND), η οποία διεξάγει εκστρατεία δολιοφθοράς εναντίον της βιομηχανίας του πετρελαίου στη χώρα -- την μεγαλύτερη παραγωγό πετρελαίου της Αφρικής -- έχει απειλήσει να επαναλάβει τις βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες είχαν στοιχίσει πάνω από 10 ζωές στα τέλη του 2010.

Πάντως το MEND εξέδωσε το Σάββατο ένα ανακοινωθέν που αναφέρει ότι αναστέλλει τις περαιτέρω ενέργειες προς το συμφέρον της σταθερότητας της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα