Ακόμη και οι βιώσιμες επιχειρήσεις κινδύνευουν πλέον με λουκέτο

«Ακόμη και οι βιώσιμες επιχειρήσεις κινδυνεύουν πλέον με λουκέτο μια και έχουν κλείσει οι προοπτικές χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα», όπως σημείωσε στις τοποθετήσεις του στη γενική συνέλευση της Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στη Λαμία ο πρόεδρος της κ. Γ. Κασιμάτης, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, πλέον, ισχυρή τάση για μετακίνηση επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες. Ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι υπάρχει πτώση του τζίρου στο 90% των επιχειρήσεων και μείωση του κύκλου εργασιών του εμπορίου για το 2010 κατά 7,5 δισ ευρώ και ταυτόχρονη
αύξηση κατά 30% του ποσοστού των εμπορικών επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω της κρίσης.

Ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων για την οικονομία εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, λέγοντας ότι: "η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσδοκά σε αύξηση εσόδων μέσα σε συνθήκες ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης". Και πρόσθεσε ότι: "δεν αντέχουμε άλλους φόρους". Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για ένα σταθερό και εκλαϊκευμένο φορολογικό σύστημα, ενώ χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή ως "αναμενόμενα". Ωστόσο, όμως, επέμεινε στην ανάγκη για περαιτέρω ανάλυση των επιμέρους μέτρων το επόμενο διάστημα και χαρακτήρισε θετική για τις εξελίξεις στην οικονομία την κίνηση της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών και της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Ο κ. Κασιμάτης με αυστηρό ύφος άσκησε κριτική σε ορισμένους υπουργούς, λέγοντας ότι: "δε γίνεται εδώ και έξι μήνες υπουργοί, όπως ο κ. Ραγκούσης και ο κ. Σαχινίδης, να μην ανταποκρίνονται στις συναντήσεις που ζητάμε", διαχώρισε ωστόσο από αυτή την κατάσταση το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική της αύξησης της φορολογίας έχει αποτύχει, κάτι που όπως τόνισε έχει φανεί μέσα από τα αποτελέσματα που είχαν σημειωθεί από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τέλος ο κ. Κασιμάτης σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι οι δείκτες της ανεργίας είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που παρουσιάζονται, καθώς όπως είπε "σε αυτούς θα πρέπει να υπολογιστούν και οι 60 χιλιάδες επιχειρηματίες οι οποίοι έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους το τελευταίο διάστημα".

Τα μέλη της συνέλευσης ανέφεραν από την πλευρά τους ότι οι επιχειρήσεις αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το τραπεζικό σύστημα έχει ουσιαστικά κλείσει όλες τις χρηματοδοτήσεις. Προέβλεψαν δε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ακόμη και οι υγιείς επιχειρήσεις θα γίνουν προβληματικές. Επίσης περιέγραψαν την εικόνα που επικρατεί με τα πλέον τραγικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση της αγοράς, την πτώση του τζίρου, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις επιπτώσεις από το φορολογικό σύστημα.

Οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων χαιρέτισαν ως θετική εξέλιξη την ενεργοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και της ίδρυσης επιχειρήσεων μέσα από την Υπηρεσία Μιας Στάσης ζήτησαν όμως από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα του "Καλλ
Keywords
Τυχαία Θέματα