ΥΠΕΞ: Τα Σκόπια να λάβουν υπόψη το μήνυμα της Ε.Ε.

19:53 13/12/2012 - Πηγή: 24wro
Σε αλλαγή στάσης των Σκοπίων ελπίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας...
μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Δελαβέκουρας είπε χαρακτηριστικά, «να δούμε μία αλλαγή στάσης και πλέον μία εποικοδομητικότερη συμμετοχή στις διαδικασίες, ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε σε
λύση. Οι «27» δήλωσαν ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν, την ανάγκη δηλαδή να υπάρχει σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και λύση στο ζήτημα της ονομασίας».

Πολύ σημαντική, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, την απόφαση, η οποία, όπως είπε, από τη μία επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ, και από την άλλη καταγράφει με ξεκάθαρο τρόπο τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να συνεχιστεί αυτή η πορεία.

Ακόμα, εξέφρασε την πεποίθηση της Αθήνας ότι η απόφαση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, συμβάλλοντας στην επίτευξη προόδου στο ζήτημα της ονομασίας.

Μάλιστα, ο κ. Δελαβέκουρας, αντέδρασε άμεσα σε ερώτηση δημοσιογράφου που χρησιμοποίησε τον όρο «Μακεδονία» αναφερόμενη στην ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως δεν θα απαντά σε ερωτήσεις στις οποίες η ΠΓΔΜ θα αναφέρεται ως Μακεδονία.

«Σε αυτήν την αίθουσα χρησιμοποιούμε την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης», υπενθύμισε ο κ. Δελαβέκουρας.

metrogreece.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα