Υπέρ της πολιτικής λιτότητας ο Κοέλιου

17:14 4/10/2012 - Πηγή: 24wro
Η πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται υπό την καθοδήγηση...
της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει συνδράμει την Πορτογαλία ώστε να ανακτήσει, βήμα-βήμα, την εμπιστοσύνη των δανειστών της στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Πέντρου Πάσους Κοέλιου, που βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής στο Κοινοβούλιο.
«Εάν η πολιτική της κυβέρνησης δεν ανερχόταν στο ύψος της δύσκολης διαδικασίας της προσαρμογής, οι δανειστές μας ουδέποτε θα είχαν επιτρέψει μία αναθεώρηση των στόχων για το έλλειμμα δίχως
ένα δεύτερο πρόγραμμα, πιο επώδυνο και πιο μακρύ», τόνισε ο κεντροδεξιός ηγέτης.

«Η αναθεώρηση των στόχος είναι το αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που έχουμε κατορθώσει να αποκτήσουμε ενώπιον των διεθνών θεσμών, που συντονίζουν το πρόγραμμά μας και τις νέες συνθήκες της χρηματοδότησής μας από τις διεθνείς αγορές, η οποία κατακτήθηκε αργά αλλά σαφώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών», τόνισε ο Πάσους Κοέλιου ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

«Αυτές οι νέες συνθήκες κατέστησαν δυνατή, μόλις χθες Τετάρτη, την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές ομολογιακών τίτλων, όπου κατορθώσαμε να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία μία ανταλλαγή» τίτλων, που ωριμάζουν τον Σεπτέμβριο του 2013 με τίτλους που λήγουν το 2015, θριαμβολόγησε ο ίδιος.

Παρά την αναθεώρηση των στόχων του ελλείμματος, που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω για το τρέχον έτος στο 5% του ΑΕΠ, και σε 4,5% το επόμενο, η κυβέρνηση επιμένει να διατηρήσει ανέπαφη την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, βάσει της δανειακής σύμβασης των 78 δισεκ. ευρώ που έχει υπογράψει από τον Μάιο του 2011 με την ΕΕ και το ΔΝΤ και χθες έδωσε στη δημοσιότητα και νέα δέσμη μέτρων για το 2013, που κατά βάση περιλαμβάνουν μία σημαντική αύξηση στη φορολογία εισοδήματος.

Προτού ακόμη ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της νέας δέσμης μέτρων λιτότητας, το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Αριστερός Συνασπισμός, που από την πρώτη στιγμή είχαν εναντιωθεί στο διεθνές πρόγραμμα δανεισμού της χώρας, κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Μολαταύτα, οι δύο προτάσεις δεν έχουν τύχη να υπερψηφισθούν στη Βουλή καθώς η κυβερνητική συμμαχία κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Keywords
Τυχαία Θέματα