Ξανά μπαρούτι μυρίζουν τα Πανεπιστήμια

10:49 19/9/2012 - Πηγή: 24wro
Οι εκλογικές διαδικασίες στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποτελούν ευθύνη των διοικήσεων τους...
και η αποστολή πληθώρας ερωτημάτων προς το υπουργείο Παιδείας δεν είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν οι νομικές τους υπηρεσίες. Αυτό απαντάει το υπουργείο Παιδείας στα πανεπιστήμια
και τα ΤΕΙ της χώρας σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου.

«Εάν ωστόσο, η γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου κρίνεται απαραίτητη, το υποβαλλόμενο ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφές και να εκτίθεται με πληρότητα σε κάθε περίπτωση συνοδευόμενο από τη γνώμη της ερωτώσας υπηρεσίας ή του οργάνου καθώς και τη γνώμη του ιδρύματος» αναφέρεται σε έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του κ. Αθανάσιος Κυριαζής.
Το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, που δεν έχουν προκηρύξει ακόμη ημερομηνίες για την εκλογή των πρώτων μελών των νέων Συμβουλίων διοίκησης τους, έγγραφο στο οποίο δίνονται οι απαραίτητες Οδηγίες για την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου.

Όπως είναι γνωστό, ο νέος Νόμος ορίζει ότι εάν δεν εκλεγούν τελικά τα πρώτα εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων διοίκησης, θα τοποθετηθούν τελικά στις θέσεις αυτές οι αρχαιότεροι καθηγητές κάθε Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, «με αφορμή ερωτήματα που τέθηκαν στις υπηρεσίες μας και προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη και χωρίς ερμηνευτικά προβλήματα εφαρμογή των διατάξεων του θεσμικού πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση όπως ισχύει, (ν. 4009/2011 και ν. 4076/2012)» ο κ. Κυριαζής έστειλε στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ακόλουθες οδηγίες-διευκρινίσεις:

- Τα όργανα στα οποία παρατείνεται η θητεία των μελών τους (πρυτανικά συμβούλια κλπ) συνεχίζουν να λειτουργούν με την
υφιστάμενη κατά τον χρόνο λήξης της θητείας τους σύνθεση, με την επιφύλαξη των ενδεχόμενων σύννομων τροποποιήσεων (όπως για παράδειγμα η υπόδειξη νέων εκπροσώπων των κατηγοριών που συμμετέχουν, των φοιτητών κτλ).

- Ο θεσμός των Αντιπρυτάνεων εξακολουθεί υφιστάμενος. Προκειμένου ωστόσο να αντιμετωπιστεί το κενό που δημιουργείται ως αρμοδιότητες των αντιπρυτάνεων νοούνται οι αρμοδιότητες των προβλεπόμενων στην παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 4009/2011 αναπληρωτών πρυτάνεων.

- Το Συμβούλιο των ΑΕΙ λειτουργεί με τα εσωτερικά μέλη που έχουν εκλεγεί σε κάθε Ίδρυμα, έως την ανάδειξη του προέδρου και των λοιπών εξωτερικών μελών του, σε περίπτωση που η εκλογή των εξωτερικών μελών και των εκπροσώπων των φοιτητών αποβεί άγονη.

- Ως «άγονη» εκλογική διαδικασία, όπως έχει παγίως νομολογηθεί, νοείται η εκλογική διαδικασία η οποία δεν τελεσφορεί, δεν επιφέρει για οποιανδήποτε λόγο αποτέλεσμα ενώ ως αρχαιότεροι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του Ιδρύματος νοούνται εκείνοι που έχουν το αρχαιότερο ΦΕΚ διορισμού στην βαθμίδα του Καθηγητή πρώτης βαθμίδας στο συγκεκριμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

- Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι ο διακριτός ρόλος των οργάνων διοίκησης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθιστά μη επιτρεπτή τη σύμπτωση
Keywords
Τυχαία Θέματα