Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: O πλανόδιος παγοπώλης που εγινε πρόεδρος της Βουλής

22:52 18/5/2012 - Πηγή: 24wro
Γλωσσοπλάστης, γνωστός για τις φιλοσοφικές διαθέσεις και την αγάπη του στη Harley Davidson...
υπεύθυνος για ατάκες που ... άφησαν εποχή ή και προκάλεσαν πολιτικές διαμάχες. Αυτά – και άλλα πολλά – χαρακτηρίζουν το Βύρωνα Πολύδωρα, το νέο Πρόεδρο της Βουλής.

Ένα προτέρημά του δεν αμφισβήτησαν ποτέ πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι: Ανέκαθεν ήταν ευχάριστος στην παρέα και στις συζητήσεις. «Ποτέ δεν χάρηκα συζήτηση
με στελέχη της λαϊκής Δεξιάς τόσο, όσο με με το Βύρωνα», είπε κάποτε δημοσιογράφος αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων.

Εξυπακούεται ότι δεν έχαιραν αναγνώρισης τόσο γενικής – σχεδόν καθολικής- τα λόγια και τα πεπραγμένα του πολιτικού που γεννήθηκε το 1947 στα Περιβόλια Ολυμπίας και ο οποίος σπούδασε Νομικά, Πολιτικές Επιστήμες, Διεθνές Δίκαιο, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διεθνή Οικονομικά, σε Αθήνα, Νεβάδα, Χάγη, Στρασβούργο και Σάλτσμπουργκ.

Βουλευτής εκλέγεται από το 1981 έως σήμερα. Διετέλεσε υφυπουργός Προεδρίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1990 - 1992), υφυπουργός Παιδείας (1992), υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Αποδήμου Ελληνισμού (1992 – 1993) και υπουργός Δημόσιας Τάξης, από το Φεβρουάριο του 2006, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Η θητεία του αυτή, στο Δημόσιας Τάξης, τον έκανε και στόχο σφοδρότατης κριτικής.

Πολλά χρόνια νωρίτερα, πάντως, ο κ. Πολύδωρας είχε πιστοποιήσει ότι οι απρόβλεπτες ατάκες και το ... κατάλληλο ύφος ενίοτε αποφορτίζουν και την πιο «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα.

Ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν απολύθηκαν οι 8.000 εργαζόμενοι της ΕΑΣ. Ο κ. Πολύδωρας κλήθηκε τότε να αντιμετωπίσει δημοσιογράφους που έτρεφαν ... άγριες διαθέσεις. «Όταν χάνει τη δουλειά του ένας άνθρωπος η κυβέρνηση θρηνεί, αλλά εάν χαθεί η εθνική οικονομία θα θρηνήσουμε δέκα εκατομμύρια φορές», είπε. Σημασία είχε, όμως, πώς το εκστόμισε: Με ύφος που έκανε τους ανθρώπους του Τύπου περισσότερο να χαμογελούν και λιγότερο να σκέφτονται πώς θα τον «στριμώξουν».

Το 1997 διεκδίκησε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας από τον Κώστα Καραμανλή κι όπως αναμενόταν ηττήθηκε. Καταχειροκροτήθηκε όμως, όταν σχολίασε το αποτέλεσμα ως εξής: «Σας είπα ότι θέλω την καρδιά κι όχι την ψήφο σας κι εσείς το πήρατε τοις μετρητοίς»

Ο «Βρυξελλιώτης», οι «πλινθορίπτες», οι «τζαμοθρυμματιστές»

Ανέκαθεν συνήθιζε να «πλάθει» λέξεις και όρους. Σε μία συνέντευξή του, ρωτήθηκε για τον Κώστα Σημίτη που τότε έδινε τα πρώτα δείγματα γραφής του, ως πρωθυπουργός και ηγέτης του - «εκσυγχρονιστικού» πλέον- ΠΑΣΟΚ. «Αυτός είναι πιο Βρυξελλιώτης από εμάς που βάλαμε τη χώρα στην ΕΟΚ», είπε.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είπε ότι θεωρεί παιδιά του τους «πλινθορίπτες και τζαμοθρυμματιστές»- κατά κόσμον «μπαχαλάκηδες»... Ήταν προφανής προσπάθεια να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο, από εκείνο που «φωτογράφιζαν» τα γεγονότα των ημερών.

Τα ΜΑΤ ξυλοφόρτωναν ανηλεώς διαδηλωτές – κυρίως φοιτητές και πανεπιστημια
Keywords
Τυχαία Θέματα