Τουρίστες από την Ανατολή έκαναν εφέτος την έκπληξη

12:13 5/8/2012 - Πηγή: 24wro
Πρωταθλήτρια στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αναδεικνύεται η Ελλάδα το εφετινό...
καλοκαίρι, καθώς ακόμη και στις αρχές Αυγούστου η κίνηση εξελίσσεται μέρα με τη μέρα.

Την ίδια περίοδο παρατηρείται έντονη «στροφή προς ανατολάς» σε ό,τι αφορά την προέλευση των ξένων επισκεπτών, με τους Δυτικοευρωπαίους να περιορίζονται αισθητά, τους Ελληνες να είναι «άφαντοι», ενώ την έκπληξη κάνει η τουρκική αγορά, που δίνει πολλές προοπτικές
ανάπτυξης.
«Το last minute είναι αναπόφευκτο» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Ι. Ρέτσος, αναφερόμενος στην υστέρηση που κατέγραψαν οι κρατήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο εξαιτίας των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που διεξήχθησαν σε μια νευραλγική περίοδο για τον ελληνικό τουρισμό και της πολιτικής αστάθειας που επηρέασε το μεσοδιάστημα. Ο ίδιος επισημαίνει τη βελτίωση που παρατηρείται τον Ιούλιο αλλά και τις θετικές ενδείξεις για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εκτιμώντας ότι η εφετινή περίοδος θα κλείσει με μονοψήφια μείωση στις αφίξεις σε σύγκριση με το 2011. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα έσοδα, τα οποία υπολογίζει ότι θα περιοριστούν σε διψήφιο ποσοστό λόγω της μειωμένης κίνησης αλλά και των προσφορών που έχουν δοθεί, χωρίς να υπολογίζει την υστέρηση της ελληνικής πελατείας. Παράλληλα υπογραμμίζει τη μετατόπιση «προς τα ανατολικά» των αγορών που επιλέγουν την Ελλάδα για διακοπές, καθώς οι νέες χώρες προέλευσης (Ρωσία, Ουκρανία, Βαλκάνια) σημειώνουν σημαντική άνοδο και «προσπαθούν να μειώσουν τις απώλειες από τις παραδοσιακές αγορές». Η κίνηση από Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία παρουσιάζει κάμψη για διαφορετικούς λόγους, καθώς στη γερμανική αγορά διατηρείται το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα, ενώ η Βρετανία βιώνει επίσης ύφεση στην οικονομία της. Η αλλαγή της σύνθεσης στην πελατεία είναι ιδιαίτερα έντονη στη Βόρεια Ελλάδα και η οδική πρόσβαση βοηθά τους Βαλκάνιους να προσεγγίσουν τον προορισμό. Από την άλλη, σε περιοχές όπου υπάρχει αεροπορική συγκοινωνία οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης διατηρούν το μεγαλύτερο μερίδιο.
«Πολύ μεγάλη προοπτική και θέληση» για τουρισμό σε ελληνικούς προορισμούς δείχνει η τουρκική αγορά, τονίζει ο κ. Ρέτσος, αναφερόμενος στη μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τόσο στα πέντε νησιά (Ρόδο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέσβο) όπου εφαρμόζεται το πιλοτικό πρόγραμμα των θεωρήσεων εισόδου, στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε άλλους προορισμούς όπως η Μύκονος. Υπογραμμίζει όμως την ανάγκη να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης της βίζας, ειδικά στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης, όπου έχει αναπτυχθεί μια μεσαία τάξη με υψηλή εισοδηματική δυνατότητα. Αν εξελιχθεί το σύστημα στα πρότυπα της διαδικασίας έκδοσης βίζας στη Ρωσία και στην Ουκρανία, «μπορεί να αλλάξει η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα ως την Κέρκυρα», ενώ προοπτική βελτίωσης έχουν και τα «city breaks». Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ότι χρειάζεται να επισπευσθούν ενέργειες με ορίζοντα πια τη νέα τουριστική χρονιά, με προτεραιότητα «να δοθούν αρμοδιότητες στο υπουργείο Τουρισμού» καθώς «δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου»
Keywords
Τυχαία Θέματα