Το σίριαλ αναδιάρθρωσης συνεχίζεται...

16:40 20/4/2011 - Πηγή: 24wro
Η ευρωκρίση και τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους εξακολουθούν...
να απασχολούν τον γερμανικό τύπο, ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα στη Φινλανδία αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί αλληλεγγύης στην ευρωζώνη.
«Καιρός να μιλήσουμε στην Ευρώπη για αλληλεγγύη», είναι ο τίτλος σχολίου της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt (σχολιαστής Φρανκ Βίμπε) για την δυσφορία των πολιτών έναντι της συνεχούς οικονομικής βοήθειας προς τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες-μέλη της ευρωζώνης:

«Όποιος
επιδιώκει να νικήσει σε έναν πόλεμο, πρέπει αμέσως να αποσαφηνίσει τους στόχους του. Αυτή τη βασική αρχή επικαλούνται πολλοί, αλλά ελάχιστοι την εφαρμόζουν. Η αρχή αυτή ισχύει ασφαλώς και για την στρατηγική αντιμετώπισης σοβαρών οικονομικών κρίσεων. Οι Γερμανοί πολιτικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι ευρωβοήθεια σημαίνει διάσωση του ευρώ. Είναι όμως το ευρώ αυτοσκοπός; Πρόκειται μόνον για το ευρώ και όχι για άλλες αξίες; Δεν πρόκειται για την παλιομοδίτικη έκφραση της αλληλεγγύης;»

Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι η τακτική των Γερμανών πολιτικών να επικαλούνται τη διάσωση του ευρώ, τις γερμανικές εξαγωγές και τον κίνδυνο να χάσουν κάποιες τράπεζες τα λεφτά τους, που οι πολίτες ήδη έχουν στηρίξει με δισεκατομμύρια για να μην καταρρεύσουν, καταφέρνει να εξοργίσει τους πολίτες.
Αντίθετα ο Γερμανός σχολιαστής υπογραμμίζει:

«Πρέπει να μιλήσεις ξεκάθαρα στους πολίτες. Πρέπει να τους πεις ότι πρόκειται για αλληλεγγύη. Είναι αλήθεια βέβαια ότι οι Έλληνες παραποίησαν τα στατιστικά στοιχεία. Όμως σε αυτό δεν πήραν ασφαλώς μέρος όλοι οι Έλληνες.
Εξάλλου και οι Αμερικανοί βοήθησαν τους Γερμανούς -ας ρίξουμε και μια ιστορική ματιά- αν και το έγκλημα που είχαν διαπράξει ήταν μεγαλύτερο από την παραποίηση μερικών αριθμών. Όταν σαν πολιτικός αναφέρεις ανοιχτά το στόχο σου και τον προωθείς τολμηρά, θα καταστεί μακροπρόθεσμα ευκολότερη η στήριξη της πολιτικής σου.
Μόνον έτσι μπορείς να απαλλαγείς από τις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και τις βεβιασμένες και αντιδημοκρατικές τακτικές. Τότε μπορείς σαν πολιτικός να αντιμετωπίσεις και μεγαλύτερα προβλήματα που συνδέονται με την ευρωβοήθεια.»

«Συχνά είναι το ρίσκο είναι μικρότερο όταν δανείζεις ή ακόμη και όταν χαρίζεις σε ένα φίλο, από το να εγγυάσαι γι’ αυτόν με πολύπλοκες ρήτρες και προϋποθέσεις.»
Αναδιάρθρωση τώρα;

«Η αναγκαία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», είναι ο τίτλος ανάλυσης στις οικονομικές σελίδες της FrankfurterAllgemeineZeitung (αναλυτής Γκέραλντ Μπραουνμπέργκερ) που εκτιμά: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου που υποχρεώθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ να εφαρμόσει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν προχωρά τόσο γρήγορα, όσο θα ήταν επιθυμητό. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι θα υπάρξει ταχύτατη και βιώσιμη ανάκαμψη τα χρέη θα παραμείνουν υψηλά, όπως μας δείχνουν ιστορικές συγκρίσεις με ανάλογες περιπτώσεις.»

Ο αναλυτής αναφέρεται στα γνωστά σενάρια αναδιάρθρωσης τονίζοντας ότι τα επιχειρήματα πως σε περίπτωση
Keywords
Τυχαία Θέματα