Το παρασκήνιο κέρδισε την ψηφοφορία

08:15 28/9/2011 - Πηγή: 24wro
Ναι στο τέλος ακινήτων είπε, τελικά, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά...
από την ονομαστική ψηφοφορία που διεξάχθηκε το βράδυ της Τρίτης.

Μάλιστα, εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που υπερψήφισαν παρά τις φημολογίες για καταψήφιση ή ακόμα
και για παραιτήσεις, η τροπολογία πήρε το «πράσινο φως» από τη Βουλή με μία επιπλέον ψήφο, εκείνη της ανεξάρτητης βουλευτού κ. Έλσας Παπαδημητρίου, συγκεντρώνοντας συνολικά 155 «ναι» και 142 «όχι». «Πιστεύω ότι τα χρήματα έπρεπε να εξασφαλιστούν ακόμα και με αυτό τον τρόπο», έλεγε αργότερα η κ. Παπαδημητρίου σε συνομιλητές της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, καθώς καθ’ όλη την διάρκεια της χθεσινής ημέρας το Μέγαρο Μάξιμου προσπάθησε να διασφαλίσει ότι η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες.

Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατούσε στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι υπήρχε εντολή όλοι οι βουλευτές να είναι παρόντες στην κρίσιμη ψηφοφορία, ακόμη και εκείνοι που είχαν ενημερώσει ότι έχουν προβλήματα υγείας. Έτσι, ο κ. Δημήτρης Παπουτσής κυκλοφορούσε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου με πατερίτσες και με δυσκολία μπορούσε να μετακινηθεί, ενώ η κυρία Άννα Νταλάρα εμφανίστηκε στη Βουλή με κολάρο για τον αυχένα. Παρόντες ήταν επίσης ο κύριος Θωμάς Ρομπόπουλος αλλά και η κυρία Μάγια Τσόκλη που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, όλη την ημέρα οι κ.κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, Βασίλης Έξαρχος και Πέτρος Ευθυμίου είχαν αναλάβει το καθήκον να επικοινωνήσουν με όλους εκείνους τους βουλευτές που φέρονταν να είναι αναποφάσιστοι.

Ο κ. Έξαρχος είχε συνάντηση με τον κύριο Βασίλη Κεγκέρογλου, η οποία έληξε με τις διαβεβαιώσεις του δεύτερου ότι θα υπερψηφίσει, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής είχε διαδοχικές συναντήσεις με σειρά βουλευτών, ανάμεσα τους και με τον κ. Γιάννη Βούρο, ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης.

Ο κ. Πετσάλνικος μάλιστα, λίγη ώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία βρισκόταν στο καφενείο της Βουλής και συνομιλούσε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να σιγουρευτεί ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως διαρροή.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σε αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος εξαίρεσε από την ρύθμιση τους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει εξαίρεση από το τέλος ακινήτων για τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν ακίνητα από το Δημόσιο.

Αξίζει, ακόμη, να αναφερθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι στην εγκύκλιο που θα εκδοθεί για την εφαρμογή του νόμου δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. για ανθρώπους που αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος ακινήτων, αλλά χρειάζονται το ρεύμα για λόγους υγείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα