Το γιατί της πρωτοφανούς βίας στη Βρετανία ψάχνει ο Economist

03:05 14/8/2011 - Πηγή: 24wro
Στις 11 Αυγούστου, το «βομβαρδισμένο» Λονδίνο μάζευε ήδη τα κομμάτια του, όπως και...

το Μπέρμιγχαμ, το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ και πολλές ακόμη αγγλικές πόλεις.


Οι εικόνες της Αποκάλυψης που κυριαρχούσαν στις ειδήσεις επί τέσσερις νύχτες έδιναν τη θέση τους στο πνεύμα του νόμου και της τάξης που υποσχόταν ο Ντέιβιντ Κάμερον. Τα λεηλατημένα καταστήματα, τα πυρπολημένα κέντρα των πόλεων και τα πετροβολημένα αστυνομικά τμήματα υποχωρούσαν από το προσκήνιο, για να αντικατασταθούν από σκηνές των
«διαδηλώσεων της σκούπας».


H Βρετανία τώρα διερωτάται γιατί ξέσπασαν οι ταραχές και κατά πόσον έχει δημιουργηθεί μια απελπισμένη, ανεξέλεγκτη κατώτερη κοινωνική τάξη, γράφει ο Economist σε άρθρο του για τα πρωτοφανή επεισόδια και τις δύο σχολές σκέψης σχετικά με τα αίτια της βίας.


Είτε οι ταραχές τελείωσαν είτε απλώς σημειώθηκε μια ανακωχή, τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας συντάραξαν ολόκληρη τη χώρα. Η αναταραχή αποτελεί πλήγμα για την αστυνομία, η οποία αιφνιδιάστηκε και φάνηκε ανίκανη να αποκαταστήσει την τάξη. Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που επέστρεψαν από τις διακοπές τους στο εξωτερικό έμοιαζαν το ίδιο αιφνιδιασμένοι με όλους τους άλλους. Κατά σατανική σύμπτωση, βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο και μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για να δουν πώς πηγαίνουν οι εργασίες για τους Αγώνες του 2012. Σοβαρά ερωτήματα τέθηκαν για τις ανισότητες και τα κοινωνικά προβλήματα της χώρας.


Η εξέγερση δεν είναι κάτι καινούργιο στη Βρετανία. Από την Εξέγερση των Χωρικών τον 14ο αιώνα μέχρι τις εξεγέρσεις του σιταριού τον 18ο αιώνα και τις φυλετικές συγκρούσεις στο Λονδίνο τη δεκαετία του '80 και στο Βορρά το 2001, τα πλήθη έχουν βγει επανειλημμένα στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Η τελευταία εξέγερση, όμως, αποτελεί αίνιγμα. Το πώς ξεκίνησε είναι μάλλον σαφές. Το γιατί επεκτάθηκε τόσο γρήγορα και κατέληξε σε μια γενικευμένη λεηλασία, λιγότερο.


Στις 4 Αυγούστου η αστυνομία σκότωσε έναν νεαρό στο Τότεναμ, τον οποίο επιχείρησε να συλλάβει. Κανείς δεν έκανε τον κόπο να ενημερώσει την οικογένειά του. Διάφορες φήμες κυκλοφόρησαν, από το ότι ο Μαρκ Ντάγκαν πυροβόλησε πρώτος τους αστυνομικούς έως ότι οι αστυνομικοί τον «εκτέλεσαν» επειδή ήταν μαύρος. Καμιά από τις φήμες αυτές δεν επιβεβαιώθηκε.


Μια πορεία συγγενών και άλλων στο αστυνομικό τμήμα με αίτημα την απόδοση Δικαιοσύνης είχε άσχημη κατάληξη. Είκοσι έξι αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν, καταστήματα λεηλατήθηκαν, η βία και η ανομία επεκτάθηκαν, με τη βοήθεια και κοινωνικών μέσων όπως το BlackBerry. Συγκρούσεις σημειώθηκαν τις επόμενες ημέρες και σε άλλες πόλεις, ιδιαίτερα το Μπέρμιγχαμ. Στις 9 Αυγούστου επέστρεψε εσπευσμένα από τις διακοπές του ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δίνοντας εντολή να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των αστυνομικών στους δρόμους. Στις 10 Αυγούστου, η τάξη έμοιαζε να έχει αποκατασταθεί.


Γιατί λοιπό
Keywords
Τυχαία Θέματα