Το facebook θα γίνει περισσότερο πλατφόρμα

08:22 14/9/2012 - Πηγή: 24wro
Σκοπός μου ήταν να γίνω προγραμματιστής, κομπιουτεράς όπως λέγαμε τότε, δηλώνει...
ένας από τους βασικούς σχεδιαστές-μηχανολόγους λογισμικού του Facebook, ο Ελληνοαμερικανός Απόστολος Λέριος, ο οποίος μεγάλωσε στην Ελλάδα, τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών και πήγε για σπουδές στο Stanford, στην Καλιφόρνια.

Οι διακρίσεις που είχε σε διαγωνισμούς σχετικούς με την πληροφορική στην Ελλάδα
αλλά και διεθνώς, τον βοήθησαν ώστε το Stanford να του δώσει υποτροφία. Διαφορετικά, όπως αναφέρει, δεν θα μπορούσε να πάει γιατί δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα χρήματα. Μετά το πρώτο πτυχίο συνέχισε, κάνοντας διδακτορικό για να γίνει καθηγητής, αλλά βλέποντας τη σκληρή ζωή που κάνουν οι καθηγητές και ότι χρειάζονται «άνωθεν» παρεμβάσεις για την εξέλιξή τους, αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του.

«Εκείνη την εποχή γινόταν το Internet boom, όλες οι εταιρείες ξεκινούσαν, έβλεπα τους συμμαθητές μου να βγάζουν λεφτά και σκέφτηκα γιατί να μην βγάλω κι εγώ; Τα παράτησα. Το πανεπιστήμιο όμως μου έδωσε ένα Master γιατί είχα κάνει το μισό χρόνο του διδακτορικού» δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Απόστολος Λέριος.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία ξεκίνησε από νέες εταιρείες στο Silicon Valley και όχι μόνο εταιρείες τεχνολογίας, αφού δημιούργησε με τη γυναίκα του μέχρι και κλινική για ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές και έφτασε μέχρι και τη διδασκαλία των χορών χούλα της Χαβάης.

Στη συνέχεια ήρθε το facebook. Πέρασαν 15 χρόνια από την ημέρα που παράτησε τις σπουδές μέχρι σήμερα.

Συμφωνεί, χαμογελώντας, ότι το ταξίδι του μοιάζει με εκείνο του Οδυσσέα. Λέει ότι δεν έχει φτάσει ακόμη στην «Ιθάκη» του, παρομοιάζει το facebook με τις Σειρήνες που συνάντησε στη διαδρομή ο ομηρικός ήρωας, γιατί, όπως αναφέρει, «είναι αρκετά ελκυστικό». Η δουλειά του σήμερα στο facebook, είναι να παρέχει τον κώδικα και το infrastructure.

«Οι τεχνικές που εγώ παράγω βασίζονται στο ποια είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αναπαραγωγή εικόνων και βίντεο. Βρίσκω τρόπους, ώστε τους αλγόριθμους που εφευρίσκουν άλλοι να τους μετατρέπω σε μία μορφή που θα επιτρέπει να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα, για να έχουμε τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε στο facebook, που ως γνωστόν, έχει τεράστια ποσότητα αρχείων, εικόνων και φωτογραφιών. Φανταστείτε ότι 350 εκατομμύρια φωτογραφίες “ανεβαίνουν” την ημέρα, τεράστιες ποσότητες. Οπότε, βλέπω συνεχώς ποια είναι η τελευταία τεχνολογία σε εικόνα και σε βίντεο, και τη μεταφέρω μέσα στο facebook, με κώδικα που τρέχει πιο γρήγορα απ’ όσο τρέχει εκτός facebook».

Και συνεχίζει: «Συγχρόνως, συμβουλεύω τις ομάδες που ασχολούνται με το user interface, με την ιστοσελίδα ή με τις εφαρμογές που είναι στα κινητά, ώστε να χρησιμοποιούν με τον κατάλληλο τρόπο αυτές τις τεχνολογίες. Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή στα κινητά, είπα ότι πέρα από τη χρήση του format jpeg, που είναι το στάνταρ για τις εικόνες, ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ένα άλλο format που έχει το ένα δέκατο του μεγέθους του jpeg. Ο ρ
Keywords
Τυχαία Θέματα