Το απύθμενο θράσος με τα εξοπλιστικά

10:21 19/1/2012 - Πηγή: 24wro
Η παράδοση των νέων εξοπλιστικών προϊόντων πέρασε από 15 κύματα γιατί δεν πληρούσαν...
τις προδιαγραφές

Στο αποκαλυπτικότατο κείμενο του Μιχ. Στυλιανού («Π», 25/12) εκπλήσσει η αναφορά που κάνει στο πρόσωπο του γάλλου οικονομικού μεγιστάνα κ. Λοράν Ντασό, προέδρου της ομώνυμης Αεροπορικής Βιομηχανίας, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ημερίδα οργανωμένης από τον κ. Μπαρόζο στο Παρίσι (αρχές Δεκεμβρίου), ζήτησε να αποβληθεί τώρα, πάραυτα, η ΕλλάδΑ από την Ευρωζώνη.

Το θράσος αυτού του κυρίου ξεπερνάει κάθε όριο.
Η Ντασό, και παραπέρα η Γαλλία, έχει αρμέξει την ελληνική οικονομία και τις ΕΔ, πουλώντας υπερκοστολογημένα και ενίοτε αμφιλεγόμενης αξίας προϊόντα πάντοτε με τις «πλάτες» των εντόπιων πολιτικών παραγόντων που επικαλούνταν τη λεγόμενη «πολιτική σκοπιμότητα» Ελλάδα - Γαλλία συμμαχία.

Μικρό ιστορικό

Ιούνιος 1974: Κυβέρνηση Ανδρουτσόπουλο- Ιωαννίδη. Απευθείας ανάθεση αγοράς 40 μαχητικών MIRAGE Ρ-1, χωρίς διαγωνισμό, σε αστρονομικό κόστος. Τα κοστολόγια απογειώθηκαν όταν ζητήθηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή επίσπευση παραδόσεων λόγω Κυπριακού. Τότε γίναμε οι πρώτοι πελάτες της Ντασό και εξακολουθούσαμε να είμαστε επί 10ετίες.

Ιούνιος 1984: Αγορά του αιώνα - Κυβέρνηση Α. Παπανδρέου. Αγοράζονται 40 ΜΙΒΑ6Ε 2000, πάλι με απευθείας ανάθεση με τιμές εντελώς εξωφρενικές, με δια μεσολαβητή-μεσάζοντα τον πρίγκιπα Κασόγκι, φίλο της οικογένειας Παπανδρέου. (Σ.σ.: Για τα 40 Ρ-16 που αγοράστηκαν ταυτόχρονα μεσολαβητής υπήρξε ο έτερος παπανδρεϊκός φίλος κ. Ν. Μουρκογιάννης νυν πρόεδρος της Λυρικής, διορισμένος με φροντίδα του Νίκου Παπανδρέου).

Σεπτέμβριος 1999: Κυβέρνηση Σημίτη (ΥΕΘΑ Α. Τσοχατζόπουλος, Γεν. Διευθ. ΓΔΕ Ι. Σμπώκος).

- Το ΓΕΑ ζητάει αναπλήρωση απωλειών 8 μαχητικών Μ-2000 με ισάριθμα του ίδιου τύπου. Από αυτό το σημείο αρχίζει το «κόλπο». Η Ντασό λέει ότι δεν παράγει πλέον τα Μ-2000, αλλά τα βελτιωμένα Μ-2000-5, με μικρή διαφορά στις επιδόσεις, αλλά τεράστια στο κόστος. Σκεπτικισμός στην ΠΑ, ενθουσιασμός στο ΥΕΘΑ!

- Συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ, εν αγνοία του ΓΕΑ, και αποφασίζει (στο τακα-τάκα) με την υπ' αρ. 5/99 απόφαση:

- Αναβάθμιση 12 μαχητικών Μ-2000 σε Μ-2000-5.

- Αγορά 10 νέων Μ-2000-5.

Επισημαίνεται ότι το ΓΕΑ δεν είχε ζητήσει αναβάθμιση, μόνο αναπλήρωση απωλειών.

- Η ΓΔΕ, θεωρώντας ανύπαρκτη την ΠΑ. καλεί την Ντασό, προχωρεί σε «διαπραγματεύσεις» και κλείνει τη «δουλειά» σε απίστευτα υψηλές τιμές.

- Η υποβολή αναγκών της Αεροπορίας, καθ' υπαγόρευση, έγινε 5 μήνες αργότερα (Φ637.60/Α.Π.847374/ΟΔ ).

- Η σύμβαση υπογράφηκε στις 21.08.00, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων και, με εντολή του κ. υπουργού, η εταιρεία έλαβε προκαταβολή 50%, ήτοι 602,5 εκατ. δολάρια.

Και το κερασάκι: Η παράδοση των νέων προϊόντων της Ντασό πέρασε από 15 κύματα, γιατί τα μαχητικά δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και τελικά παρενέβη κυβερνητικός δάκτυλος για να τα πάρουμε «όπως όπως».

Έκτοτε άρχισε η λυσσώδης μ
Keywords
Τυχαία Θέματα