Το app που... σκοτώνει το ροχαλητό

07:01 20/7/2013 - Πηγή: 24wro


Μπορεί κάποιος να ζητήσει διαζύγιο επειδή το έτερόν του ήμισυ ροχαλίζει τα βράδια και...

δεν τον αφήνει να κοιμηθεί;

Μοιάζει με αστείο, ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το ροχαλητό είναι ο τρίτος πιο συχνός λόγος διαζυγίου – μετά τις οικονομικές διαφορές και την απιστία.

Η αλήθεια είναι ότι η σημασία του ποιοτικού ύπνου είναι θεμελιώδης για την ισορροπία ενός ανθρώπου. Ωστόσο, για πολλούς από εμάς, το πολυπόθητο οκτάωρο ξένοιαστου ύπνου αποτελεί… όνειρο θερινής νυκτός, εξαιτίας των νυχτερινών διαταραχών, όπως ένα μωρό που κλαίει, ο θόρυβος από τον δρόμο
ή - το χειρότερο από όλα - το ροχαλητό του συντρόφου μας.

Τώρα, μια νέα εφαρμογή (app) για iPhone υπόσχεται να εξαλείψει την τελευταία αιτία αϋπνίας, επιτρέποντας σε όσους ροχαλίζουν να παρακολουθούν και να καταγράφουν το ροχαλητό τους μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.

Το SnoreLab καταγράφει και αναλύει την ένταση και τη συχνότητα του ροχαλητού, καθώς επίσης και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει ο πάσχων για να θεραπεύσει το πρόβλημα (π.χ. ρινικά σπρέι). Παράλληλα ενημερώνει τον χρήστη ότι διάφορες «κακές» συνήθειες που έχει, όπως η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να επιδεινώσουν το ροχαλητό του.

Το πρωί, η εφαρμογή επιτρέπει στον χρήστη να ακούσει τον… εφιάλτη που έζησε ο σύντροφός του, αναπαράγοντας το ροχαλητό του ως ηχητικό ντοκουμέντο! Το SnoreLab, το οποίο κοστίζει 3,59 ευρώ, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, καθώς μέχρι σήμερα το έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 100.000 χρήστες.

Δημιουργήθηκε από τον Λονδρέζο οικονομολόγο Τζιουλς Γκόλντμπεργκ, ο οποίος προηγουμένως είχε αποταθεί σε γιατρούς για να καταπολεμήσει το πρόβλημά του. Μετά από 60 νύχτες παρακολούθησης του ροχαλητού του, ο 30χρονος επιστήμονας βρήκε ένα ρινικό σπρέι που μείωσε τα συμπτώματα – προς μεγάλη ανακούφιση της συζύγου του.

Ο Γκόλντμπεργκ δημιούργησε το app για να βοηθήσει τους πάσχοντες να συνειδητοποιήσουν την επίδραση που έχει το ροχαλητό τους στους γύρω τους και να τους προτρέψει να βρουν μια λύση.

tanea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα