Το 2012 ήταν η πρώτη χρονιά που...

12:17 30/12/2012 - Πηγή: 24wro
Έγιναν τόσα πολλά... Δείτε τα...

1. ...καθιερώθηκε η i-διαφάνεια στην Apple
Ενα χρονολόγιο με εκπληκτικά, σοβαρά και μερικές φορές φαιδρά γεγονότα και τάσεις που είδαμε για πρώτη φορά το 2012. Τα εντόπισε και τα κατέγραψε για λογαριασμό των «New York Times» η αμερικανίδα δημοσιογράφος από το Νιου Τζέρσεϊ Κριστίνα Λάπιτσακ.

2. ...ο Ομπάμα είπε «ναι» στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών
Ο Μπαράκ Ομπάμα έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ
που ενέκρινε γάμους ομοφυλοφίλων, απηχώντας μια εντυπωσιακή αλλαγή στην αμερικανική κοινή γνώμη. Ο Ομπάμα είπε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στις 9 Μαΐου ότι οι απόψεις του για αυτό το ζήτημα εξελίχθηκαν από την προεκλογική εκστρατεία του 2008, όταν ήταν αντίθετος στους γάμους και υπέρ των πολιτικών ενώσεων για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είπε ότι είχε δείξει ευαισθησία στο γεγονός ότι για πολλούς ανθρώπους η λέξη «γάμος» ήταν κάτι που σχετίζεται με πολύ δυνατές παραδόσεις και θρησκευτικά πιστεύω. Η θέση του άλλαξε, είπε, όταν σκέφτηκε τον «χρυσό κανόνα» – ξέρετε, να φέρεστε στους άλλους όπως θα θέλατε να σας φέρονται εκείνοι. Προσέθεσε όμως ότι οι γάμοι ομοφυλοφίλων είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα αποφασίζουν οι Πολιτείες.

3. ...αυτοκίνητα τρέχουν στην Εθνική μόνο με μπαταρίες
Το πρώτο εθνικό δίκτυο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα εγκαινιάστηκε τον Μάιο στο Ισραήλ. Το σύστημα λειτουργεί με ανταλλακτικές μπαταρίες που διατίθενται σε σταθμούς ανεφοδιασμού σε οδηγούς που κάνουν μεγάλα ταξίδια. Σε πέντε λεπτά μπορούν να ανταλλάξουν εκεί την άδεια μπαταρία με μια πλήρως φορτισμένη για άλλα 160 χλμ. Οι Ισραηλινοί μπορούν να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Renault με 24.000 ευρώ, να μισθώσουν την μπαταρία και να γραφτούν σε ένα πρόγραμμα φόρτισης που δίνει πρόσβαση σε σταθμούς ανταλλαγής. Για μικρότερες αποστάσεις οι μπαταρίες μπορούν να επαναφορτιστούν πλήρως σε έξι ως οκτώ ώρες. Το φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιο δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια από τον εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία Σάι Αγκάσι και εγκαινιάστηκε στη Δανία λίγους μήνες αργότερα.

4. ...ξημέρωσε αυγή δημοκρατίας στην Αίγυπτο
Οι Αιγύπτιοι ψήφισαν τον Μάιο στις πρώτες δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στη μακρά ιστορία της χώρας τους και στις πρώτες ελεύθερες εκλογές για αρχηγό κράτους στον αραβικό κόσμο. Στον δεύτερο γύρο του Ιουνίου νικητής αναδείχθηκε, με μικρή διαφορά, ο Μοχάμεντ Μόρσι της κάποτε απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας επί του Αχμέντ Σαφίκ, τελευταίου πρωθυπουργού του ανατραπέντος Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Μόρσι είναι ο πρώτος πολιτικός ηγέτης στην ιστορία της Αιγύπτου και ο πρώτος ισλαμιστής αρχηγός αραβικού κράτους. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει κάνει αρκετές ελεύθερες προεδρικές εκλογές αλλά δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως κράτος.

5. ...χτίστηκε ένα χωριό των Αλπεων made in China
Το γραφικό αυστριακό χωριό Χάλστατ, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, έχει τώρα ένα ακριβές αντίγραφο στη Νοτιοανατολική Κίνα. Χτισμένο ως συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όχι μακριά από το Χονγκ Κονγκ, εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο. Το σχέδιο για την κατασκευή του, αξίας 717 εκατ. ευρώ, έγινε πραγματικότητα χωρίς να το ξέρουν οι κάτοικοι του πρωτότυπου χωριού, που το έμαθαν με έκπληξη. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Χάλστατ αποδέχθηκαν την αντιγραφή σε πραγματικό μέγεθος (η κινεζική εκδοχή έχει την κεντρική πλατεία του χωριού και όλα τα αξιοθέατα συν τις βίλες) ως κολακευτική δωρεάν διαφήμιση για την πόλη τους, που χτίστηκε πριν από αιώνες στις όχθες μιας λίμνης, και έστειλαν αντιπροσωπεία στα εγκαίνια. Οι κινέζοι επισκέπτες εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι. «Μόλις πάτησα το πόδι μου εδώ ένιωσα σαν να ήμουν στην Ευρώπη» είπε ο 22χρονος Ζου Μπιν στο πρακτορείο Reuters.

6. ...έγιναν νέα «άλματα» για τις γυναίκες στους Ολυμπιακούς
Το Μπρουνέι, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία έστειλαν γυναίκες αθλήτριες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για πρώτη φορά στην ιστορία αναδεικνύοντας τους Ολυμπιακούς του 2012 τους πρώτους στους οποίους η κάθε συμμετέχουσα χώρα έστειλε αθλήτριες. Η πρεμιέρα της πάλης των γυναικών στην 60ή Ολυμπιάδα αποτέλεσε επίσης την πρώτη φορά στα 116 χρόνια της ιστορίας των σύγχρονων Ολυμπιακών που γυναίκες μπόρεσαν να αγωνιστούν σε κάθε άθλημα.

7. ...εντοπίστηκαν ίχνη ενός μυστηριώδους προγόνου
Στοιχεία για την ύπαρξη ενός μυστηριώδους αρχαίου είδους ανακαλύφθηκαν στα γονίδια σημερινών Αφρικανών από ερευνητές που ανέλυσαν το DNA τριών απομονωμένων αφρικανικών ομάδων. Οι επιστήμονες βρήκαν ίχνη DNA που δεν μοιάζουν ούτε με το DNA των ανθρώπων ούτε με των Νεάντερταλ – τα ίχνη των οποίων βρέθηκαν σε γονιδιώματα κάποιων σύγχρονων Ευρωπαίων το 2010. «Το ονομάζουμε αδελφό είδος των Νεάντερταλ στην Αφρική» είπε στη «Washington Post» ο Τζόσουα Εϊκι του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Οπως οι Νεάντερταλ με το μικρό μέτωπο στην Ευρώπη, αυτά τα ανθρωποειδή διασταυρώθηκαν με τον σύγχρονο άνθρωπο στην Αφρική πριν από 20.000-50.000 χρόνια, είπε ο Εϊκι. Το εύρημα είναι άλλη μία ένδειξη ότι επί 150.000 χρόνια οι άνθρωποι μοιράζονταν τον πλανήτη και ζευγάρωναν με ξαδέλφια τους στην κλίμακα της εξέλιξης τα οποία τελικά εξαφανίστηκαν. Πριν από δύο χρόνια εξετάσεις DNA έδειξαν ότι περί το 5% του γονιδιώματος των κατοίκων της Νέας Γουινέας αποτελείται από DNA ενός είδους ανθρωποειδών που ονομάζονται Ντενίσοβαν.

8. ...ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα κεραμικά
Αρχαιολόγοι λένε ότι θραύσματα κεραμικών αγγείων που βρέθηκαν σε μια σπηλιά στη Νότια Κίνα είναι ηλικίας 20.000 ετών, κάτι που σημαίνει ότι είναι τα πιο αρχαία κεραμικά στον κόσμο. Μελέτες από ομάδα κινέζων και αμερικανών επιστημόνων αντικρούουν τις θεωρίες ότι η κεραμική άρχισε με την άνοδο της γεωργίας πριν από 10.000 χρόνια. Οι επιστήμονες έγραψαν τον Ιούνιο στο περιοδικό «Science» ότι η ραδιοχρονολόγηση τοποθετεί τα αγγεία στο αποκορύφωμα της Εποχής των Παγετώνων, όταν νομάδες κυνηγοί-συλλέκτες έστηναν καταυλισμούς όπου έφτιαχναν κεραμικά αγγεία και τα χρησιμοποιούσαν για να μαγειρεύουν και να φτιάχνουν αλκοολούχα ποτά. Τα αγγεία δεν είναι τα πιο αρχαία κεραμικά αντικείμενα που έχουν βρεθεί. Ανθρωποι στην Ανατολική Ευρώπη κατασκεύαζαν πήλινα ειδώλια πριν από 23.000 χρόνια.

9. ...φτιάχτηκε η πρώτη μηχανή εσπρέσο για αυτοκίνητο
Μισοκοιμισμένοι οδηγοί στην Ιταλία μπορούν να πάρουν μια δόση καφεΐνης εν κινήσει με την πρώτη παγκοσμίως μηχανή για εσπρέσο μέσα σε αυτοκίνητο. Η Fiat παρουσίασε ένα μοντέλο του κλασικού της 500 L με εξοπλισμό φορητή μηχανή για εσπρέσο στην Ιταλία τον Οκτώβριο και στην υπόλοιπη Ευρώπη λίγο αργότερα. Η μηχανή του εσπρέσο είναι ενσωματωμένη και λειτουργεί μόνο όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο. Μάλλον αποκλείεται να έχει την καφετιέρα το μοντέλο του 500 L που θα μπει στην αμερικανική αγορά το 2013.

10. ...σημειώθηκε το μεγαλύτερο μπλακάουτ στον κόσμο
Περισσότερη από τη μισή Ινδία έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις 31 Ιουλίου, όταν τρία δίκτυα ηλεκτροδότησης στον Βορρά, στα ανατολικά και στα βορειοανατολικά κατέρρευσαν προκαλώντας τη μεγαλύτερη διακοπή ρεύματος στην ιστορία. Στο σκοτάδι βυθίστηκαν 670 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μία ημέρα πριν από την τεράστια διακοπή, μία μικρότερη στο βόρειο δίκτυο είχε προκαλέσει μεγάλα προβλήματα επί έξι ώρες σε εννέα Πολιτείες. Το μπλακάουτ ακινητοποίησε τρένα και υπόγειους σιδηροδρόμους και έθεσε εκτός λειτουργίας φωτεινούς σηματοδότες, δημιουργώντας χάος για επιβάτες και επιχειρήσεις. Νοσοκομεία λειτούργησαν με γεννήτριες, ενώ 200 ανθρακωρύχοι στην Ανατολική Ινδία εγκλωβίστηκαν επί αρκετές ώρες στα έγκατα, όταν σταμάτησαν να λειτουργούν οι ανελκυστήρες.

11. ...σχεδιάστηκαν McDonald’s για χορτοφάγους
Οι πιστοί δεν χρειάζεται να λαχταρούν μια μπουκιά από McDonald's όταν επισκέπτονται δύο από τα πιο πολυσύχναστα θρησκευτικά προσκυνήματα της Ινδίας, όπου απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος. Η αλυσίδα των χάμπουργκερ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει να ανοίξει τα πρώτα εστιατόρια χωρίς κρέας το 2013 στο Αμριτσαρ, εκεί όπου βρίσκεται ο Χρυσός Ναός, ο πιο ιερός τόπος για τους Σιχ. Ενα δεύτερο σχεδιάζεται να ανοίξει στην Κάτρα, από όπου ξεκινούν οι ινδουιστές καθ' οδόν προς το ορεινό προσκύνημα στον ναό Βάισνο Ντέβι. Η Ινδία έχει μια αγορά φαστ φουντ αξίας 12 δισ. δολαρίων, αλλά είναι μια σχετικώς μικρή αγορά για τα McDonald's, με λιγότερα από 300 εστιατόρια σε ένα έθνος 1,2 δισ. ανθρώπων. Το 80% των Ινδών είναι ινδουιστές και αποφεύγουν το βοδινό κρέας - τα McDonald's δεν έχουν σερβίρει ποτέ μπιφτέκι εκεί. Σχεδόν τα μισά από τα πιάτα στο μενού είναι για χορτοφάγους και τα υπόλοιπα, όπως τα δημοφιλή Macburgers του Μαχαραγιά, είναι φτιαγμένα με κοτόπουλο.

12. ...μολύνθηκε και ο τελευταίος καθαρός ωκεανός
Παρθένα νερά στον Νότιο Ωκεανό και στην Ανταρκτική δεν υπάρχουν πια, σύμφωνα με ερευνητές που λένε ότι τα νερά περιέχουν τώρα ίχνη πλαστικών σε ποσοστά συγκρίσιμα με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο από το γαλλικό επιστημονικό ερευνητικό σκάφος Tara, προκάλεσαν έκπληξη επειδή ο Νότιος Ωκεανός, αναγνωρισμένος από τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό ως ο πέμπτος ωκεανός στον κόσμο, είναι σχετικώς ξεχωριστός και σπανίως αναμειγνύεται με άλλους ωκεανούς. Τα σχεδόν αόρατα ίχνη πλαστικού προέρχονται από απορρίμματα, όπως πεταμένες πλαστικές σακούλες και μπουκάλια, που αποσυντίθενται με το πέρασμα των ετών ή των δεκαετιών από τις ηλιακές ακτίνες UV και το θαλασσινό νερό.

13. ...γυρίστηκε το πρώτο γυναικείο φιλμ από τη Σαουδική Αραβία
Η Χάιφαα αλ Μανσούρ, η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις της Σαουδικής Αραβίας, έκανε ντεμπούτο για την πατρίδα της με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους εγχώριας παραγωγής στην ιστορία που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας τον Σεπτέμβριο. Η Μανσούρ αψήφησε πολλά από τα θρησκευτικά διατάγματα και κρυβόταν ενώ γύριζε το «Wadjda», μια ιστορία ενηλικίωσης για τη φιλοδοξία ενός μικρού κοριτσιού να αγοράσει ένα ποδήλατο σπάζοντας ένα πολιτισμικό ταμπού. Το φιλμ βρήκε διανομή σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά δεν θα προβληθεί στη Σαουδική Αραβία, όπου δεν υπάρχουν κινηματογραφικές αίθουσες και το σινεμά καταδικάζεται ως ανήθικο.

14. ...κοινοί θνητοί κολύμπησαν σαν βασιλιάδες
Κοινοί θνητοί που επισκέπτονται το Οζμπορν στη νήσο Γουάιτ της Βρετανίας μπορούν να βουτήξουν και να κάνουν κουπί εκεί όπου ήταν κάποτε η ιδιωτική παραλία της βασίλισσας Βικτωρίας, η οποία άνοιξε για το κοινό στις 27 Ιουλίου 2012. Η οργάνωση για τη διαφύλαξη ιστορικών μνημείων English Heritage, η οποία διαχειρίζεται την κρατική έκταση, καθάρισε από θάμνους ένα μεγάλο μέρος της ακτής που ήταν υπό εγκατάλειψη. Η βασίλισσα και ο σύζυγός της πρίγκιπας Αλβέρτος αγόρασαν την έκταση το 1845 ως θέρετρο. Οι σημερινοί επισκέπτες δεν μπορούν να απολαύσουν την εμπειρία που είχε η βασίλισσα όταν έκανε το μπάνιο της: η ξύλινη μηχανή με τους τροχούς που κινούνταν επάνω σε ράγες ως τη θάλασσα και επέτρεπε στη Βικτώρια να βουτάει στο νερό χωρίς να τη βλέπει κανείς δεν διατίθεται για δημόσια χρήση. Ενα παραθαλάσσιο περίπτερο που χτίστηκε στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Οζμπορν ήταν κέντρο ανάρρωσης για αξιωματικούς του στρατού, έχει γίνει τώρα καφενείο και αποδυτήρια για τους λουομένους.

15. ...έγινε άλμα-ρεκόρ από τη στρατόσφαιρα
Ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το φράγμα του ήχου πήδηξε από κάψουλα δεμένη σε ένα αερόστατο γεμισμένο με ήλιο από τα όρια της στρατόσφαιρας στις 13 Οκτωβρίου και προσγειώθηκε σώος και αβλαβής μετά από ελεύθερη πτώση 38,6 χλμ. στο Νέο Μεξικό. Ο αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ φορούσε στολή ατμοσφαιρικής συμπίεσης και ταξίδεψε με μέγιστη ταχύτητα 1.137 χλμ./ώρα ή Μαχ 1,24. Ο 43χρονος έσπασε πολλά ρεκόρ, ανάμεσά τους για τη μεγαλύτερη ελεύθερη πτώση και για την υψηλότερη πτήση με επανδρωμένο αερόστατο. Δεν κατάφερε όμως να σπάσει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια ελεύθερη πτώση, που το κρατάει εδώ και πέντε δεκαετίες ο μέντοράς του Τζο Κίτιντζερ, ένας απόστρατος αξιωματικός της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

16. ...κυκλοφόρησε οικιακό τεστ για τον HIV
Το πρώτο οικιακό γρήγορο τεστ για τον ιό HIV άρχισε να διατίθεται σε μαγαζιά και online στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. Η συσκευασία των 40 δολαρίων διαφημίζεται ως ιδιωτικός και βολικός τρόπος για να υποβάλλονται σε εξέταση άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου για τον ιό που προκαλεί το AIDS, αν και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση πιθανών ερωτικών συντρόφων. Το OraQuick In-Home HIV Test, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται παγκοσμίως από γιατρούς και κλινικές, χρησιμοποιεί μπατονέτα συλλογής σιέλου και δίνει αποτελέσματα σε 20-40 λεπτά. Είναι το πρώτο οικιακό τεστ για μολυσματικές ασθένειες που μπήκε στην αγορά.

17. ...θεσπίστηκε μια Ημέρα μόνο για Κορίτσια
Τι σημαίνει να είσαι κορίτσι; Σε πολλά μέρη σημαίνει γάμο και όχι σχολείο, όπως τόνισαν τα Ηνωμένα Εθνη στην πρώτη Ημέρα για τα Κορίτσια, στις 11 Οκτωβρίου. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την κατάργηση των παιδικών γάμων και προώθησε την εκπαίδευση των κοριτσιών ως το θεμέλιο για μια καλύτερη ζωή για τα ίδια και τις οικογένειές τους. «Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιτρέψουμε στα κορίτσια να είναι κορίτσια, όχι νύφες» είπε ο γενικός γραμματέας Μπαν Κι Μουν. Σύμφωνα με τη UNICEF, μία στις τρεις νέες γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλον τον κόσμο έχει παντρευτεί προτού γίνει 18 και από αυτές η μία στις τρεις προτού κλείσει τα 15.

tovima.gr
Keywords
new york times, new york, χονγκ κονγκ, ολυμπιακοί αγώνες, διακοπη ρευματος, apple, york, times, ηπα, μαΐου, χλμ, ηλεκτρικος, renault, εκλογες, ιουνίου, μουμπαρακ, αιγυπτος, unesco, reuters, νέα, dna, washington, σημαίνει, science, fiat, σιχ, κοτοπουλο, φιλμ, english, τεστ, hiv, online, aids, test, οηε, unicef, tovima, κινηση στους δρομους, εθνος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Γόνδολες της Βενετίας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, ιταλια εκλογες, αποτελεσματα, αμερικανικη αγορα, χωρες της ευρωπης, φεστιβαλ κινηματογραφου, μια ημερα, ποδηλατο, χωρες, αδεια, αυτοκινητα, αυγη, αυτοκινητο, αφρικη, γνωμη, γυναικα, δανια, δωρεαν, εθνικη, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, θαλασσα, θρησκευτικα, ινδια, ισραηλ, ιταλια, ιχνη, κινα, μνημειο, οηε, προγραμμα, σινεμα, τεστ, ωκεανος, aids, apple, dna, fiat, hiv, reuters, test, unicef, αγορα, αγωνες, αεροστατο, ανθρωπος, αρχαια, ασθενειες, ακτινες, βοδινο, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δευτερο, δειτε, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευρω, ειπε, εκπαιδευση, εκστρατεια, εξετασεις, εξι, εστιατορια, ετων, ευρωπη, ζευγαρια, ζωη, ιδια, ειδος, θεωριες, διαφημιση, φιλμ, καταρ, καφενειο, κλιμακα, μαΐου, μακρια, μεξικο, μηνες, μικρο, μπαταριες, μπανιο, μοχαμεντ, νερο, νοσοκομεια, ξερετε, ομαδα, οκτω, ορια, ουασιγκτον, οχθες, περιβαλλον, πιατα, ποτα, προβληματα, πριγκιπας, πτηση, ρεκορ, ρευμα, σαουδικη αραβια, σιατλ, σιχ, συγχρονο, σχεδιο, σχολειο, σωος, ταξιδια, τρενα, τρια, φαιδρα, φεστιβαλ, φορα, χαος, χλμ, χονγκ κονγκ, ωρες, αιωνες, αλυσιδα, μπιφτεκι, εννεα, εθνικο, home, χωρα, english, ιουνίου, κρεας, ναος, οδηγοι, ομαδες, renault, σημαίνει, σπηλια, online, unesco, york
Τυχαία Θέματα