Την απόσυρση 10.000 στρατιωτών από το Αφγανιστάν το 2012 εξετάζει ο Μπ.Ομπάμα

19:10 2/6/2011 - Πηγή: 24wro
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά το θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα...
Οσάμα μπιν Λάντεν κι εν μέσω της εντεινόμενης δημοσιονομικής κρίσης στη χώρα του, αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στον Ιούνιο την απόσυρση 10.000 και πλέον στρατιωτών από τον δαπανηρό πόλεμο στο Αφγανιστάν το 2012.
Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν, πάντως, ότι οριστική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.


Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της χρονιάς -με τη βία να μαίνεται έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία πολέμου- αναμενόταν να αποσυρθούν λιγότεροι από 5.000 στρατιώτες.


Αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει λάβει οριστική απόφαση, ούτε και επίσημες προτάσεις από το Πεντάγωνο σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που θα έπρεπε να αποσύρει από τους συνολικά 100.000 Αμερικάνους στρατιώτες που δρουν στο Αφγανιστάν.


Ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO στο Αφγανιστάν, αναμένεται να υποβάλει τις προτάσεις του από την επόμενη εβδομάδα στον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.


Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε στείλει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν μετά την επανεξέταση της αμερικανικής στρατηγικής στον πόλεμο στη χώρα το 2009 και αναμένεται να συσκεφθεί με τους στενούς συνεργάτες του μέσα στον Ιούνιο, σχετικά με την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ.


Καθώς οι δυτικές δυνάμεις αρχίζουν να εξετάζουν την διαδικασία αποχώρησής τους, οι αφγανικές δυνάμεις αναμένεται να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη για την ασφάλεια στη χώρα ως τα τέλη του 2014.


Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες για την ειρήνευση στη χώρα θα παίξουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση των διαδικασιών αυτών.


«Οι Ταλιμπάν δεν χάνουν και εμείς δεν κερδίζουμε» σχολίασε ο Καμράν Μποχάρι, ειδικός για θέματα
νοτιοανατολικής Ασίας στην εταιρία Stratfor.


«Οι Ταλιμπάν δε χρειάζεται να νικούν σε μάχες· απλώς χρειάζεται να μείνουν εκεί, και το κάνουν φεύγοντας από ορισμένα πεδία μαχών» τονίζει.
Keywords
Τυχαία Θέματα