Τι θα ισχύσει για τις αποδείξεις

01:00 17/9/2012 - Πηγή: 24wro
Στο φορολογικό παιχνίδι σχεδιάζει να ξαναβάλει τις αποδείξεις το υπουργείο...
Οικονομικών ως αντιστάθμισμα στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογούμενων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων
παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στην λίστα της φοροδιαφυγής.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα απαλύνει την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ. Και αυτό γιατί, με την έκπτωση κατά 100% συγκεκριμένων αποδείξεων από το φορολογητέο εισόδημα, ουσιαστικά οι φορολογούμενοι θα έχουν ένα «νέου τύπου» αφορολόγητο αφού οι αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν θα περιορίζουν το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό με τις οριστικές αποφάσεις να εξαρτώνται από το ποσό πειστικό και δημοσιονομικά αποδοτικό θα είναι το τελικό «πακέτο» με τις περικοπές μισθών συντάξεων και επιδομάτων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η πλήρης κατάργηση του αφορολογήτου τότε τα νοικοκυριά θα υποστούν άλλο ένα φορολογικό σοκ καθώς θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερους φόρους για τα εισοδήματά τους.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι μέσω της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 10% ή 18% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει το επόμενο έτος τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ θα έχει ως συνέπεια να επιβληθεί για πρώτη φορά παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών σε πολύ χαμηλούς μισθούς και πολύ χαμηλές συντάξεις που δεν υπερβαίνουν ετησίως τις 5.000 ευρώ. Επιπλέον, η κατάργηση του αφορολογήτου θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών για όλους τους υπόλοιπους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποδείξεις σε συνδυασμό και με την ενδεχόμενη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου προβλέπει ότι:

1. Από το εισόδημα κάθε φορολογούμενου θα εκπίπτουν στο σύνολό τους οι δαπάνες για την καταβολή αμοιβών σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στην λίστα με τα μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

2. Η εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογούμενων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Επίσης στο μέτρο αυτό θα ενταχθούν οι λογαριασμοί που θα πληρώνουν σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας ενώ κανένα όφελος δεν θα έχ
Keywords
Τυχαία Θέματα