Τι λένε οι γιατροί για την δήλωση του Μάικλ Ντάγκλας περί καρκίνου και στοματικού σεξ

09:20 5/6/2013 - Πηγή: 24wro


Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις δηλώσεις του ηθοποιού Μάικλ Ντάγκλας στην Guardian όπου υποστήριξε ότι...

ο καρκίνος του φάρυγγα με τον οποίο είχε διαγνωσθεί, οφείλεται στο στοματικό σεξ, άνοιξε συζήτηση για το κατά πόσο είναι επιστημονικά αληθής ο ισχυρισμός του διάσημου ηθοποιού.

«Χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, αυτός ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου, προκαλείται από τον ιό HPV που προέρχεται από την αιδοιολειξία» δήλωσε ο Ντάγκλας, αρνούμενος ότι το κάπνισμα ή το ποτό ήταν οι αιτίες για την εμφάνιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με το Oral Cancer Foundation, ένα στέλεχος του HPV, γνωστό ως HPV16, συνδέεται με τον καρκίνο του φάρυγγα και εντοπίζεται κυρίως στις πίσω περιοχές του στόματος και του λαιμού.
Πέρυσι, το Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο στην Βρετανία (Cancer Research UK) ανέφερε ότι τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου που οφείλονται στον HPV θα μπορούσαν να συνδεθούν με το στοματικό σεξ. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνδέουν επίσης τον HPV με πάνω από το 5% των περιπτώσεων καρκίνου παγκοσμίως.

«Ο HPV αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ρητά, ότι προκαλεί συγκεκριμένους τύπου καρκίνου…Υπολογίζεται ότι μεταξύ 25%-35% των καρκίνων του φάρυγγα συνδέονται με τον HPV», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Guardian.

Ο HPV μπορεί να μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή, κυρίως κατά το κολπικό αλλά και πρωκτικό σεξ. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά το στοματικό σεξ και την επαφή των γεννητικών οργάνων.
Η δρ. Κατ Άρνεϊ του Cancer Research UK, δηλώνει ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος όταν κάποιος έχει σεξουαλική επαφή με νέους συντρόφους, αλλά όπως επισημαίνει, «δεν θα θέλαμε να τρομάξουμε τον κόσμο από το να απολαμβάνει την ερωτική επαφή».

kanapesnews
Keywords
Τυχαία Θέματα