Τι λέει η ΕΕ για ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων και επέκταση σύμβασης στο ΑΙΑ

13:54 11/1/2013 - Πηγή: 24wro
Μέχρι το Καλοκαίρι περιμένει η Κομισιόν να κλείσει η συμφωνία για την επέκταση της ...
παραχώρησης του «Ελ.Βενιζέλος», ενώ θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής δημόσιας δαπάνης για την λειτουργία τους.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Μεταφορών, ο Εσθονός Σιιμ Καλλάς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στόχος της ιδιωτικοποίησης των περιφερειακών αερολιμένων στην Ελλάδα είναι η
προσαρμογή του ρυθμιστικού καθεστώτος στην πρακτική που ισχύει στην Ευρώπη, δηλαδή η προσαρμογή στον διαχωρισμό μεταξύ εκμετάλλευσης και ρύθμισης των αερολιμένων. Ένας ακόμη στόχος είναι η μείωση των δαπανών του ελληνικού κράτους για τους αερολιμένες. Η Επιτροπή δεν μπορεί να υποδείξει στις ελληνικές αρχές τα τέλη που πρέπει να χρεώνονται στους αερολιμένες, είναι όμως πολύ απίθανο να απαιτηθούν υψηλότερες κρατικές επιδοτήσεις μετά την ιδιωτικοποίηση, δεδομένου ότι ο στόχος είναι ακριβώς ο αντίθετος».
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Επίτροπος αναφερόμενος στην επικείμενη χρονική επέκταση της παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος τόνισε ότι «η τρέχουσα περίοδος παραχώρησης για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών λήγει σε 15 χρόνια. Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της παραχώρησης βρίσκονται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν πιθανότατα το πρώτο εξάμηνο του 2013».
Ο κ.Καλλάς απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε σχετικά ότι «δεν λαμβάνεται υπόψη η σημασία των αεροπορικών μεταφορών στην οικονομία και στη γεωγραφική συνοχή της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές».

troktiko.eu
Keywords
Τυχαία Θέματα