Τί φοβούνται οι νέοι της Ευρώπης;

16:13 14/6/2012 - Πηγή: 24wro
Η νέα γενιά τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή της λήψης κοινών αποφάσεων...
για ένα εύρος θεμάτων, ωστόσο δείχνει φοβισμένη απέναντι στην ενοποίηση της Ευρώπης, θεωρώντας πως θα πληγούν οι κοινωνικές δομές των κρατών και θα δημιουργηθούν κοινωνικές ανισότητες.

Τα παραπάνω καταδεικνύει έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων με θέμα «Καταγραφή των απόψεων της νέας γενιάς σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πορεία της στο μέλλον».

Η έρευνα έγινε από
την 1η Μαΐου ως την 1η Ιουνίου με τη χρήση ερωτηματολογίων σε 300 άτομα (στην πλειοψηφία τους ανώτατης εκπαίδευσης), που ζουν στην Αθήνα, ηλικίας από 18 έως 30 ετών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η νέα γενιά τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και θεωρεί σημαντική για την επίτευξή της την πολιτική αποφασιστικότητα (σε ποσοστό 75% απάντησαν «πάρα πολύ» και «πολύ»), την ύπαρξη οράματος (73%), την ανάληψη κινδύνων (69%), τη νομισματική ένωση (63%), την οικονομική σύγκλιση (62%), τη σύγκλιση συμφερόντων (60%), την κοινή αμυντική πολιτική (54%) και την κοινή εξωτερική πολιτική (50%).

Οι ερωτώμενοι δηλώνουν ότι θα στήριζαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση γιατί πιστεύουν ότι θα προσφέρει στα κράτη μέλη αμυντική ασφάλεια (74%), οικονομική ανάπτυξη (73%), κοινωνική ευμάρεια (63%) και ενιαία δημοσιονομική πολιτική (57%).

Από την άλλη πλευρά, η ενοποίηση της Ευρώπης φοβίζει τους νέους γιατί θεωρούν ότι μπορεί να δημιουργήσει οικονομικό κατακερματισμό (το 52% δηλώνει ότι συμφωνεί απόλυτα ή αρκετά), κοινωνικές ανισότητες (το 40% συμφωνεί απόλυτα ή αρκετά), εθνικιστικές αντιδράσεις (το 33% δηλώνει ότι «συμφωνεί αρκετά»), ή μπορεί να απαξιώσει τα εθνικά πολιτικά κέντρα (το 47% συμφωνεί απόλυτα ή αρκετά).

Επίσης, οι ίδιοι τονίζουν την αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου, αλλά και πολιτικής αποφασιστικότητας, δεδομένου ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την πολιτική πρωτοβουλία των κρατών μελών.

Οι νέοι αναζητούν επίσης μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπαίδευση και την απόκτηση ευρωπαϊκής εργασιακής εμπειρίας με σκοπό να διευκολυνθεί η πρόσβασή τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

nooz.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα