Τι αλλάζει στην ασφάλιση των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών

12:46 16/8/2011 - Πηγή: 24wro
Με αυξημένες εισφορές κατά 50%, θα ασφαλίζονται...
στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών οι συνταξιούχοι που έχουν κλείσει τα 55 και συνεχίζουν να... εργάζονται σε επάγγελμα ασφαλιστέο στον ΟΑΕΕ. Τα αντικίνητρα που επιβάλει στους συνταξιούχους που εξακολουθούν να απασχολούνται ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος είναι σημαντικά, καθώς ξεκινούν από τον περιορισμό της σύνταξης και την προσαύξηση των εισφορών και φθάνουν έως και τη διακοπή της σύνταξης.


Σύμφωνα με το νόμο 3863 του περασμένου καλοκαιριού, γνωστού
και ως ασφαλιστικού νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, στην περίπτωση των συνταξιούχων που δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων, κύριων και Επικουρικών, ενώ υποχρεώνονται σε ασφάλιση και καταβολή των προβλεπόμενων εισφορών. Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας υποχρεούνται σε ασφάλιση και καταβολή των προβλεπομένων, από τις οικείες διατάξεις, εισφορών προσαυξημένων κατά 50%. Σε περίπτωση που το ποσό της κύριας ή των κύριων συντάξεων υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώνονται κάθε φορά και ισχύουν την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, το ποσό που υπερβαίνει τις 2.014,2 ευρώ (βάσει της ΕΓΣΣΕ 33,57Χ60) περικόπτεται.


Εάν οι συνταξιούχοι αναπηρίας φορέων κύριας ασφάλισης, αναλάβουν εργασία ή αυτοαπασχολούνται, και κερδίζουν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας τους, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξή τους ή οι συντάξεις τους (κύριες και επικουρικές).


Όπως διευκρινίζει ο ΟΑΕΕ σε εγκύκλιό του, με τις νέες ρυθμίσεις επέρχονται, συνοπτικά, οι πιο κάτω αλλαγές:


- Στους περιορισμούς συμπεριλαμβάνονται μόνο οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος και αναπηρίας (με τον προηγούμενο νόμο συμπεριλαμβάνονταν σε περιορισμούς και οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου).


- Επεκτείνεται η ισχύς της διάταξης στους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας όλων των φορέων κύριας ασφάλισης (με το άρθρο 63 του Ν. 2676/99, πριν την αντικατάστασή του, καταλαμβάνονταν μόνο συνταξιούχοι φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης). Έτσι, με τις νέες διατάξεις καταλαμβάνονται πλέον οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ και οι δικαιούχοι, εξ ιδίου δικαιώματος, πολεμικών συντάξεων.


- Οι συνταξιούχοι αναπηρίας δεν υποχρεούνται πλέον σε καταβολή προσαυξημένων εισφορών αλλά υπόκεινται σε διακοπή της σύνταξης, υπό εισοδηματικές προϋποθέσεις.


- Τίθεται ηλικιακό όριο στους συνταξιούχους γήρατος για την καταβολή προσαυξημένων εισφορών (55ο έτος).


Εξαιρέσεις


Οι περιορισμοί δεν έχουν εφαρμογή:
α. στους συνταξιούχους του ΟΓΑ
β. στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως την ολοκλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή
Keywords
Τυχαία Θέματα