ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η οργάνωση των τοκογλύφων οδηγούσε σε αυτοκτονίες

13:42 19/1/2012 - Πηγή: 24wro


Το πώς δρούσαν οι εγκληματικές οργανώσεις, πώς εκβίαζαν σκορπώντας τον τρόμο και τον φόβο με αποτέλεσμα κάποιοι επιχειρηματίες να ...
οδηγηθούν στην αυτοκτονία περιέγραψε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής.

Μέχρι στιγμής έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 53 ατόμων, που συνελήφθησαν τα τελευταία 24ωρα σε διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας ενώ συνολικά στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου
62 άτομα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος και ένας υπάλληλος ΠΑΕ.

Πρόκειται τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων μέχρι και 10% το μήνα, από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ότι νομιμοποιούσαν τα έσοδά τους μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ τα οποία εξασφάλιζαν έναντι αμοιβής, το Δημόσιο έχασε δεκάδες εκατομμύρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα μέλη βρέθηκε να έχει πάνω από 2.000 δελτία ΟΠΑΠ. Κάποια άλλα πάλι από τα μέλη διατηρούσαν λογαριασμούς στην Ελβετία, που φτάνουν ακόμα και τα 5 εκατομμύρια ευρώ!

Επίσης, ο «εγκέφαλος» ενός από τα κυκλώματα -που ήταν και υποψήφιος στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση- εμφανίζει έσοδα 40 εκατομμυρίων!

Από τους εκβιασμούς που έκαναν οι εγκληματικές αυτές οργανώσεις είχαμε μία αυτοκτονία τον Ιούνιο του 2011. Ο αυτόχειρας είχε δανειστεί από τον διευθύνοντα της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης 450.000 ευρώ με τόκο 10% το μήνα και από τον διευθύνοντας της τέταρτης εγκληματικής οργάνωσης 100.000 ευρώ με 5% επιτόκιο.

Επίσης στην περίπτωση της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης ένα άτομο αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο, όμως ευτυχώς επέζησε.

Η αστυνομία οδηγήθηκε στα ίχνη των οργανώσεων αυτών που δρούσαν για πάνω από δέκα ολόκληρα χρόνια μέσα από τις διαφορές που προκύπτουν στις δηλώσεις εισοδημάτων των μελών. Δήλωναν δηλαδή πολύ χαμηλό ή και καθόλου εισόδημα ενώ είχαν φουσκωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο ένα κύκλωμα μέλος ήταν γνωστός δημοσιογράφος που μεσολαβούσε προς υποψήφιους πελάτες με το αζημίωτο.

Στην τέταρτη εγκληματική οργάνωση που συγκροτήθηκε το 2001 συμμετείχαν από αστυνομικοί μέχρι εφοριακοί και επιχειρηματίες.

Τα μέλη της οργάνωσης αυτής δραστηριοποιούνταν σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική ενώ παρείχαν προστασία σε 33 καταστήματα. Διευθύνοντες είναι τρία αδέρφια ηλικίας 43, 43 και 32 ετών αντίστοιχα

Η οργάνωση αυτή έχει άλλα 19 μέλη.

Ένα από τα μέλη αυτά ήταν ιδιοκτήτης επιχείρησης που χορηγούσε τους δυο από τους διευθύνοντες ψ
Keywords
Τυχαία Θέματα