Θεραπεία με την βοήθεια του αλόγου

15:16 5/9/2011 - Πηγή: 24wro
Η ιπποθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία με τη βοήθεια του αλόγου, βελτιώνει σημαντικά και σε πάρα... πολύ μεγάλο ποσοστό τη νοητική καθυστέρηση, εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έχει σημαντικά αποτελέσματα διόρθωσης της κινητικότητας, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, βελτιώνει τη βάδιση και την ισορροπία ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ αυξάνει
την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία όλων όσοι αντιμετωπίζουν νοητικά και κινητικά προβλήματα. Όλα αυτά είναι μερικά μόνο απ’ αυτά που μπορεί να προσφέρει η θεραπεία με το άλογο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιστημονικής Εταιρείας Θεραπευτικής Ιππασίας και Ιπποθεραπείας Ελλάδας Γιάννη Νικολάου.

«Η εταιρεία αποτελείται αποκλειστικά από εξειδικευμένους επιστήμονες, όπως ειδικά εκπαιδευμένους φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους και γιατρούς που έχουν παρακολουθήσει τον κύκλο των σπουδών, διάρκειας δύο ετών, και σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα άτομα, που έχουν προβλήματα και επέλεξαν την αποκατάστασή τους με την ιπποθεραπεία», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Νικολάου.

Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος δεν είναι καινούρια, καθώς και στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης (460-370 π.Χ) έκανε λόγο για την ιπποθεραπεία, ενώ υπήρξαν και πολλά ιατρικά κείμενα μεταξύ του 16ου-18ου αιώνα για τη θεραπεία που παρέχει το άλογο, εντούτοις στη Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα και βρίσκει παρθένο έδαφος σε άτομα με κινητικά και νοητικά προβλήματα.

Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο, Σουηδία κ.ά. αποτελεί κομμάτι αποκατάστασης, αναγνωρισμένο από το εθνικό τους σύστημα υγείας. Έτσι οι συνεδρίες μέσω των ασφαλιστικών τους φορέων, συνταγογραφούνται κανονικά από τους γιατρούς και εφαρμόζονται από εξειδικευμένους, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και ψυχολόγους.

Τα τελευταία χρόνια, η «δίψα» των Ελλήνων ειδικών στην ιπποθεραπεία ήταν τόσο μεγάλη, που έκαναν τεράστια άλματα στην απόκτηση γνώσης, καταλαμβάνοντας κορυφαίες θέσεις στην αποκατάσταση ατόμων που έχουν κινητικά και νοητικά προβλήματα.

«Στο τέλος Σεπτεμβρίου ως επικεφαλής μαζί με μια ομάδα συνεργατών μας θα πάμε στην Γαλλία για να διδάξουμε σε μεγάλο κέντρο τους τρόπους της ιπποθεραπείας, τα αποτελέσματά της, καθώς και τις μεθόδους που εφαρμόζουμε», αναφέρει ο κ. Νικολάου, που δίνει το στίγμα της θεραπείας για τον ασθενή:

«Καθ’ όλη την διάρκεια της μεθόδου- εξηγεί- ο ασθενής παραμένει παθητικός και δεν επιδρά καθόλου επί του αλόγου. Η θεραπεία επιδρά από τη μία πλευρά χαλαρωτικά επί του ασθενούς, δια μέσου των ρυθμικών κινήσεων του αλόγου που διαπερνούν το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου, και από την άλλη, έχουμε μία ευεργετική-θεραπευτική επίδραση στην αισθητικότητα του ασθενούς, όπως και στη βελτίωση της ισορροπίας αυτού. Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνω ότι τα άλογα είναι ειδικά και
Keywords
Τυχαία Θέματα