Θα μείνει για να βοηθήσει την Ελλάδα το ΔΝΤ

11:07 2/8/2012 - Πηγή: 24wro
Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων...
Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα πάνω στη βάση του οποίου εργαζόμαστε, τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου δίνοντας ισχυρή απάντηση στα δημοσιεύματα για αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα μας
Με μια φράση που χαρακτηρίζεται στην αμερικανική πρωτεύουσα ως «μήνυμα προς τους κερδοσκόπους και τις αγορές», η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε στις διάφορες φήμες που έφεραν το ΔΝΤ
να εγκαταλείπει την Ελλάδα.

Τονίζοντας μία μία τις λέξεις η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι «το ΔΝΤ δεν εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και προσέθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, ως μέλος της τρόικας, βρισκόμαστε σε διάλογο με την Ελλάδα. Υπάρχει αυτή την ώρα σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα, πάνω στη βάση του οποίου εργαζόμαστε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι, υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης και η βιωσιμότητα του χρέους, στα οποία οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις και να επεξεργαστούν», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «στην ερώτηση αν το ΔΝΤ θα χάσει την αξιοπιστία του, απαντώ ότι θα κάνω τα πάντα για να διατηρήσει την αξιοπιστία του». Η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ ήταν αναμενόμενη, καθώς φέρεται να αποφάσισε να δώσει ισχυρή απάντηση στα διάφορα δημοσιεύματα, κυρίως ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης που είχαν προεξοφλήσει τη δήθεν αποχώρηση του Ταμείου από τη χώρα μας.

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου αναφέρθηκε και στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα και χρειάστηκε να αλλάξει, και να ενισχυθεί.

Οι μεταρρυθμίσεις
«Κοιτώντας στο παρελθόν», είπε στο «Εθνος, «κοιτώντας το αρχικό πρόγραμμα και τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, είναι πραγματικά εντυπωσιακή η μείωση κατά 6,5% του ελλείμματος. Βέβαια υπάρχουν ακόμα πράγματα που πρέπει να γίνουν όπως η συλλογή φόρων απ' όσους πρέπει να πληρώσουν φόρους - και ξέρετε τι εννοώ με αυτό. Χρειάζονται να γίνουν περισσότερα ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω της προεκλογικής περιόδου, και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά στις μεταρρυθμίσεις με στόχο το όφελος του λαού».

Είναι σημαντικό ότι στο πλαίσιο της συνέχισης της προσπάθειας, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι θα εμμείνουμε σ' αυτά που πρέπει να γίνουν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεσμεύεται στο πρόγραμμα, αλλά θα είναι ταυτόχρονα και αυστηρό, τονίστηκε χαρακτηριστικά. Είμαστε έτοιμοι, είπε, αλλά την ίδια στιγμή είμαστε και απαιτητικοί.

Το «Εθνος», μαζί με άλλα μέσα ενημέρωσης, συμμετείχε στη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εστιάστηκε πάνω απ' όλα στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης. Στο πλαίσιο της συνέντευξης υπογραμμίστηκε επίσης η ανησυχία της κ. Λαγκάρντ για την «απώλεια εμπιστοσύνης» στις οικονομίες σε διεθνές επίπεδο. Δεν βλέπω, είπε, σημαντική βελτίωση στο σύντομο μέλλον.

Η γενική διευθύντρια είπε ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης δεν είναι το
Keywords
Τυχαία Θέματα