Τέσσερις μαθητές μιλούν για τα όνειρά τους λίγο πριν ριχτούν στην μάχη των Πανελληνίων

15:43 20/5/2012 - Πηγή: 24wro
Μια ημέρα πριν ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές... εξετάσεις για τους 1.683 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των Χανίων για μια θέση στα... ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ο Παναγιώτης, η Κατερίνα, ο Γιάννης και η Ελπίδα, υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές
εξετάσεις μιλούν στο Flashnews.gr για τα όνειρά τους, , τον τρόπο που οραματίζονται το μέλλον τους, την κατάσταση που βιώνουν γύρω τους ενώ αφήνουν μετεξεταστέους τους πολιτικούς για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα… sos θέματα της χώρας.

Η Ελπίδα είναι μαθήτρια στο Αθλητικό Λύκειο Σούδας και στόχο έχει να περάσει στο φιλολογικό τμήμα του Ρεθύμνου.

Όπως ομολογεί όμως το όνειρό της ήταν να γίνει δασκάλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες όμως η οικονομική κρίση και οι συμβουλές των δικών της την έκαναν να αλλάξει γνώμη.

«Το συζητήσαμε με τους δικούς μου και είπαμε ότι έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, αν γίνω δασκάλα δεν θα διοριστώ ποτέ έτσι όπως έχουν παγώσει τα πράγματα, ενώ σαν φιλόλογος θα έχω πιο πολλές επιλογές. Για αυτό έκανα ένα μικρό συμβιβασμό και διάλεξα κάτι που είναι κοντά στον αρχικό μου στόχο».

Αν και το όνομά της είναι Ελπίδα τα λόγια της είναι σοκαριστικά όταν περιγράφει πώς η κρίση επηρέασε την προετοιμασία της.

«Το τελευταίο διάστημα με όλα αυτά που ακούγονται για την κρίση και την πτώχευση της χώρας, υπήρξε ημέρα που δεν άνοιξα καθόλου βιβλίο γιατί είπα ότι δεν έχει νόημα. Αυτό το άκουσα και από άλλους συμμαθητές μου που έκαναν και τρεις και τέσσερις ημέρες να διαβάσουν γιατί έλεγαν ότι είναι μάταιο» αναφέρει η Ελπίδα και συνεχίζει:

«Οι γονείς μου δεν ήθελαν να καταλάβω την κρίση στο σπίτι όμως συχνά ένιωσα ότι τα χρήματα που δίνουμε στα φροντιστήρια μπορεί να πάνε χαμένα με τέτοια αβεβαιότητα που υπάρχει»
Όσο για τους πολιτικούς λέει ότι δεν υπάρχει βαθμός ικανός να τους βαθμολογήσει. Σίγουρα όμως μπροστά θα έχει το (-).

Η Ελπίδα καταλήγει με μια φράση που θα μπορούσε να περιγράψει με κάποιες αλλαγές και τη μάχη που δίνουν καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποι μας:

«Σε αυτές τις Πανελλήνιες και έτσι όπως μας έχουν επηρεάσει τα πράγματα, θα κερδίσει όχι αυτός που είναι πιο διαβασμένος αλλά αυτός που είναι πιο δυνατός»
«Στην ηλικία που βρισκόμαστε δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε απαισιόδοξοι, πρέπει να είμαστε οραματιστές, να μην ακυρώνουμε τα όνειρά μας. Η νέα γενιά πρέπει να επαναστατεί»είναι η απάντηση της Κατερίνας , μαθήτριας στο 2ο Γενικό Λύκειο.

Η Κατερίνα προσανατολίζεται στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές με μόνο κριτήριο να κάνει αυτό που της αρέσει και αυτό που έχει κλίση.

«Άλλωστε σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε όλα τα επαγγέλματα έχουν τα ίδια ποσοστά ανεργίας»απαντά με αφοπλιστικό ρεαλισμό η Κατερίνα που φαίνεται ότι τα όνειρά της έχουν ρεαλιστικές βάσεις.

Αυτό που ανησυχεί την Κατερίνα σε σχέση με την κρίση είναι ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν αποπροσανατολιστεί και στρέφονται σε ακραίες επιλογές ενώ για τους πολιτικούς αναφέρει ότι«λί
Keywords
Τυχαία Θέματα