Τέσσερα σενάρια για να ξεφορτωθούμε χρέος

16:14 29/10/2012 - Πηγή: 24wro
Ποιες εναλλακτικές προτάσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου...
το χρέος της Ελλάδας να καταστεί βιώσιμο. Τέσσερα σενάρια, με βάση τα οποία το δημόσιο χρέος θα καταστεί – επιτέλους – βιώσιμο και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές της, μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μεταξύ
άλλων, εξετάζεται η επιμήκυνση και του χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος της διαμόρφωσης του χρέους στο στόχο του 120%, ως ποσοστού επί του ΑΕΠ. Αν τελικώς υιοθετηθεί, θα αφορά σε μια διετία κι αντί του 2020 θα διαμορφωθεί στο 2022.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό το οποίο προβλέπει την υλοποίηση ενός προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, σε τιμή κοντά στο 30% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ το τρίτο κάνει λόγο για μείωση των επιτοκίων με τα οποία η χώρα μας δανείστηκε τα περίπου 55 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Τέλος, υπάρχει κι ένα τέταρτο σενάριο, το οποίο, αυτό το οποίο αναφέρεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ESM, που αν υλοποιηθεί δεν θα επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ το δημόσιο χρέος και θα αποτελέσει πολύ μεγάλη ανάσα για την οικονομία.

voria.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα