Τέλος της εβδομάδας βγαίνει ο λογαριασμός και για τις …τράπεζες

18:03 2/4/2012 - Πηγή: 24wro
Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας... θα έχει προκύψει, κατά πάσα πιθανότητα, ο τελικός λογαριασμός αναφορικά με το συνολικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης που απαιτείται προκειμένου το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα να παραμείνει βιώσιμο.
Η Τράπεζα της Ελλάδας, από κοινού με τον σύμβουλο που έχει προσλάβει, την αμερικανική εταιρία Bain, θα αξιολογήσει τις προτάσεις που της έχουν κατατεθεί από τις τραπεζικές διοικήσεις κι αμέσως
μετά θα μπει σε μια διαδικασία για να αποφασίσει ποια απ αυτά είναι βιώσιμα και ποια όχι.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το τελικό ποσό που ίσως χρειασθεί, για να καταστεί ο στόχος βιώσιμος, μπορεί να ξεφύγει πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία. Τις τελευταίες ώρες, για παράδειγμα, κυκλοφορεί μια εκτίμηση που ανεβάζει μόνο τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών σε πάνω από 25 δις ευρώ. Εφόσον κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε καθίσταται αναπόφευκτη η προσφυγή τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Κι αυτό γιατί ενδεχόμενο να βρεθούν τόσα πολλά λεφτά από την ελεύθερη αγορά των ιδιωτών – μετόχων, δεν υπάρχει καμία, υπό τις παρούσες συνθήκες της σχεδόν παντελούς έλλειψης ρευστότητας. Γι αυτό και η προοπτική της επανακρατικοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος δείχνει περισσότερο πιθανή από ποτέ.
Έστω κι αν οι διοικήσεις των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό το οποίο αντιλαμβάνονται είναι ότι στο τέλος πολύ δύσκολα θα αποφύγουν μια τέτοια εξέλιξη, ιδιαίτερα αν οι κεφαλαιακές τους ανάγκες προκύψει ότι είναι τόσο μεγάλες. Γι αυτό και το ΤΧΣ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ήδη οργανώνεται για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις που θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένες.

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα