Τα σενάρια της επόμενης μέρας σε οικονομία και πολιτική

10:20 9/7/2011 - Πηγή: 24wro
Για το Σεπτέμβριο μετατίθεται, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις...
η επιλογή της τελικής λύσης για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας.

Μαζί με την έγκριση, κατά πάσα πιθανότητα, του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στην Αθήνα, το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία οι εμπλεκόμενοι νωρίτερα - και πολύ περισσότερο την ...Δευτέρα, στο πλαίσιο του Eurogroup, που είναι προγραμματισμένο για τότε - θα πρέπει να αποκλεισθεί. Καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις
που "πέφτουν" στο τραπέζι των συζητήσεων δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πιθανότητες καθολικής αποδοχής. Για αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών αναπροσαρμόζουν τις πολιτικές τους, με ορίζοντα φθινοπώρου.

Το ίδιο όμως φέρεται να κάνει και το Μέγαρο Μαξίμου. Μόνο που εκεί το focus δεν γίνεται μόνο στην οικονομία. Αντιθέτως, επεκτείνεται και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εθνικών εκλογών, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Αν, για παράδειγμα, εξασφαλισθεί τελικώς η δεύτερη δανειακή βοήθεια, χωρίς να συνδυάζεται με ένα σενάριο προσωρινής «επιλεκτικής πτώχευσης» τότε η προσφυγή στις κάλπες συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία για να κερδίσουν μια εκλογική μάχη, υπό αυτές τις συνθήκες. Αν όμως η βοήθεια έλθει και μαζί της έλθει και η λύση του default, έστω κι επιλεκτικά, η υπόθεση θα σηκώνει σκέψη. Και βεβαίως, θα αποκλεισθεί αν προταθεί μόνο η επιλεκτική πτώχευση, χωρίς να συνδυάζεται με επιπλέον οικονομική βοήθεια. Αυτός ο συνδυασμός είναι "θανατηφόρος" για τη κυβέρνηση και αποκλείει κάθε πολιτική εξέλιξη.

Το συμπέρασμα; Το φετινό καλοκαίρι δεν θα μοιάζει σε τίποτα με όλα τα προηγούμενα. Τόσο στο μέτωπο της πολιτικής όσο και της οικονομίας. Ενδεχομένως και σε αυτό της κοινωνικής αναταραχής, αν η υπόσχεση των "αγανακτισμένων" ότι θα παραμείνουν στην πλατεία Συντάγματος και τον Αύγουστο, υλοποιηθεί...

newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα