Τα πιθανά όχι του ΠΑΣΟΚ

15:21 4/11/2011 - Πηγή: 24wro
Ενταση επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς τουλάχιστον είκοσι βουλευτές ήθελαν να...
πάρουν τον λόγο και δεν τους δόθηκε. Πέντε βουλευτές ανήκουν στους… ύποπτους που μπορεί να μη δώσουν απόψε τα μεσάνυχτα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή να προκαλέσουν πολιτικά προβλήματα στον κ. Παπανδρέου.

Η υπουργός Παιδείας Αννα
Διαμαντοπούλου μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός σηκώθηκε όρθια και εγκάλεσε τον κ. Παπανδρέου γιατί δεν αναφέρθηκε καθόλου σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Πρέπει να ξέρουμε τι κάνουμε και πού πάμε» είπε, για να λάβει την απάντηση από τον πρωθυπουργό πως «μια κυβέρνηση που θα έχει ευρύτερους ορίζοντες είναι κάτι που θέλω και που δεν μπορούμε να δούμε εδώ. Εχει σχέση με τις εθνικές μας επιδιώξεις».

Ακολούθως μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, και ενώ θα τελείωνε εκεί η συνεδρίαση, σηκώθηκε πάνω η Βάσω Παπανδρέου και δήλωσε πως «λυπάμαι για την παράταξη και τη χώρα, περίμενα την παραίτηση της κυβέρνησης... έχει άγνοια της κατάστασης της χώρας».

Αμέσως μετά ο βουλευτής Δημήτρης Καρύδης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών σημείωσε πως «θέλω μια ξεκάθαρη απάντηση ότι θα πάμε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και μετά θα πάμε σε εκλογές», ενώ ο Δημήτρης Λιντζέρης γύρισε προς τον πρωθυπουργό λέγοντάς του: «Εάν δεν ακούσω ότι θα κάνεις κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, δεν μπορώ να σε στηρίξω άλλο». Είχε προηγηθεί δήλωσή του ότι «ο κ. Παπανδρέου συνιστά πλέον παρελθόν»!

Η συζήτηση φούντωνε κι εκείνη τη στιγμή παρενέβη πυροσβεστικά ο Απόστολος Κακλαμάνης ζητώντας από τον πρωθυπουργό να μην παραιτηθεί και σχολίασε πως «δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει τη χώρα κανένας τεχνοκράτης. Εάν προταθεί τέτοια λύση, εγώ δεν θα την ακολουθήσω». Η συνεδρίααση μετά την παρέμβαση έκλεισε άρον-άρον.

Λίγες ώρες νωρίτερα η νεαρή βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή δήλωνε πως δεν είναι διατεθειμένη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο τόνιζε: «Καταγράφω την αγωνία μου για την εμμονή διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που βάζει σε επικίνδυνες περιπέτειες την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Στις κρίσιμες αυτές στιγμές το ψευτοδίλημμα που τίθεται σε δημοψήφισμα αποτελεί μία ακόμη διχαστική διαδικασία για την ελληνική κοινωνία. Σας γνωρίζω ότι δεν παραιτούμαι από εκλεγμένη εκπρόσωπος των συμπολιτών και της γενιάς μου, όμως στην ψηφοφορία της Παρασκευής δεν θα παρέχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του σημείωσε πως «το άνοιγμα της συζήτησης του δημοψηφίσματος προκάλεσε ένα θετικό και δημιουργικό σοκ», και χαιρέτισε τη στάση του Αντώνη Σαμαρά για τη δανειακή σύμβαση. Πρόσθεσε ακόμη ότι το δημοψήφισμα «ήταν αποκλειστικώς δική μας απόφαση. Μπορεί να έχουμε κηδεμονία οικονομική, αλλά οι δημοκρατικοί θεσ
Keywords
Τυχαία Θέματα