Τα παράδοξα της αμερικανικής υποβάθμισης

18:45 7/8/2011 - Πηγή: 24wro
Έντονα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης…
επαναφέρει η χθεσινή υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poor’s, την ώρα που οι αναλυτές προεξοφλούν πανικό στις αυριανές συναλλαγές των αγορών.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σε εσωτερικό e-mail που συνέταξε υποστηρίζει ότι η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Standard & Poor’s δημιουργεί αμφιβολίες και για τις άλλες χώρες που διαθέτουν
την ύψιστη πιστοληπτική αξιολόγηση.
Ο «εξοστρακισμός» της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη από το κλαμπ των ΑΑΑ από την Standard & Poor’s – παρότι δεν συνοδεύτηκε από ανάλογες κινήσεις της Moody’s και της Fitch, που διατηρούν τις ΗΠΑ στην κατηγορία ΑΑΑ- έχει ενδιαφέρον, αν τον δούμε συγκριτικά με τις αξιολογήσεις άλλων χωρών που έχει δημοσιεύσει ο οίκος.
Η Standard & Poor’s έχει αξιολογήσει 18 χώρες με ΑΑΑ. Πέραν της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ελβετίας, με ΑΑΑ έχουν αξιολογηθεί η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, τα νησιά Μαν και τα νησιά Guernsey(!).
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η Βρετανία διατηρεί την αξιολόγηση ΑΑΑ, όταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το δημόσιο χρέος της χώρας θα ανέλθει στο 80% του ΑΕΠ το 2011, δηλαδή θα ξεπεράσει κατά έξι μονάδες το αμερικανικό.
Στην ίδια κατηγορία με τις ΗΠΑ έχει αξιολογηθεί για τη Standard & Poor’s το Βέλγιο, που εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε κατάσταση ακυβερνησίας και η Νέα Ζηλανδία. Μόνο που οι ΗΠΑ διατηρούν την προοπτική τους σε αρνητικό, σε αντίθεση με τις δύο αυτές χώρες.

newscode
Keywords
Τυχαία Θέματα