Τα ονόματα-φωτιά της λίστας Λαγκάρντ και τα ερωτηματικά

08:14 29/10/2012 - Πηγή: 24wro
Πάταγο έχει κάνει από την Παρασκευή η δημοσίευση από το περιοδικό Hot Doc και τον...
δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη των ονομάτων που φέρονται πως περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο ίδιος ο δημοσιογράφος γράφει στο editorial του περιοδικού πως η απόφαση του να δημοσιεύσει τη λίστα με τα ονοματεπώνυμα των φερόμενων ως καταθετών στην τράπεζα HSBC
ήταν συνειδητή. «Δεν ήταν χωρίς σκέψη» σημειώνει και δικαιολογεί την δημοσίευση των ονομάτων με το σκεπτικό πως «πρέπει να σταματήσει η λιστολογία και η λησταρχία». «Δημοσιεύουμε όσα δημοσιεύουμε συνειδητά» υπογραμμίζει και αφήνει υπόνοιες για συνέχεια στις αποκαλύψεις την ερχόμενη εβδομάδα γράφοντας «Την Πέμπτη η συνέχεια».

Τα ερωτηματικά

Ωστόσο, η δημοσίευση των ονομάτων της λίστας Λαγκάρντ συνοδεύεται από ερωτηματικά και... μυστήρια. Όπως έχει αναφέρει ήδη το iefimerida.gr, το πρώτο ερώτημα είναι τι περιλαμβάνουν τα υπόλοιπα στοιχεία της λίστας. Κι αυτό γιατί στα ονόματα παρελαύνουν γνωστοί επιχειρηματίες και εφοπλιστές, στελέχη, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ακόμα και νοικοκυρές αλλά δεν συνοδεύονται από ποσά ή ημερομηνίες ενώ σε πολλά από αυτά δεν αναφέρεται καν η ιδιότητα τους.

Ο δημοσιογράφος γράφει στον πρόλογο του Hot Doc πως «η λίστα που μας δόθηκε ήταν ένα αρχείο σε μορφή Excel με 2059 υποαρχεία». Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι κάθε αρχείο «περιέχει μια καρτέλα της τράπεζας HSBC με στοιχεία κάποιου καταθέτη, ημερομηνία ανοίγματος του λογαριασμού, πρόσωπα που συνδέονται μαζί του, κίνηση ποσών και συνθηματικά συναλλαγών». Επομένως, κάθε αρχείο είναι ένας πραγματικός «φάκελος» αν λάβουμε υπόψη ότι οι ελβετοί υπάλληλοι κατέγραφαν σχολαστικά πότε έγινε κάθε συναλλαγή, με ποιο τρόπο, ακόμα και τους διαλόγους! Ωστόσο, αυτά τα στοιχεία δεν δημοσιεύονται, καθώς όπως γράφει ο κ.Βαξεβάνης κατέληξε στο συμπέρασμα πως η δημοσίευση των ονομάτων δεν αποτελεί παραβίαση προσωπικών δεδομένων αν δεν παραθέτει στοιχεία λογαριασμών.

Ο ίδιος πάντως μιλά για «γνωστό εκδότη» που έχει «ενεργό λογαριασμό με εκατοντάδες εκατομμύρια» φωτογραφίζοντας συγκεκριμένο πρόσωπο, ενώ αναφέρεται σε ένα από τα τρία πολιτικά πρόσωπα της λίστας για το οποίο όπως σημειώνει «υπάρχει σοβαρό θέμα».

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν πρόκειται για πραγματική λίστα της τράπεζας. Εδώ ο δημοσιογράφος απαντά ότι η επιβεβαίωση έγινε με «διασταύρωση» από πρώην υπαλλήλους της τράπεζας.

Το σημαντικότερο όμως είναι αν η λίστα αναφέρεται σε πραγματικές καταθέσεις κι αν αυτές είναι τωρινές ή μιας... εικοσαετίας. Κι αυτό γιατί ανάμεσα στα ονόματα υπάρχουν κι εκείνα ατόμων που έχουν φύγει από τη ζωή, όπως ο καθηγητής Δημήτριος Τσάτσος, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ και μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Μπούτος και ο χρηματιστής Σοφοκλής Πρινιωτάκης. Ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι απευθύνθηκε σε γνωστά ονόματα που «λόγω της οικονομικής τους επιφάνειας» θα μπορούσαν να έχουν καταθέσεις στην HSBC και το επιβεβαίωσαν, αναγνωρίζοντας τις καρτέλες αυτές.

Το συμπέρα
Keywords
Τυχαία Θέματα