Τα ντοκουμέντα της σφαγής

19:36 14/7/2011 - Πηγή: 24wro
Παραμορφώθηκε το κοντέινερ και συζητούσαν τι θα κάνουν...
Λευκωσία: Πλήρης αδράνεια, παρά τις σαφείς εντολές που είχαν να δράσουν άμεσα, εντοπίζεται σε αξιωματικούς του ΓΕΕΦ που συμμετείχαν στην επιτροπή που συστάθηκε για να προτείνει λύσεις για τα διογκωμένα εμπορευματοκιβώτια. Ούτε την εβδομάδα πριν από την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» οι επιτελείς ΓΕΕΦ γνώριζαν επ’ ακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που διαπίστωσαν στα εμπορευματοκιβώτια που κατασχέθηκαν από το πλοίο
«Μonchegorsk».



Ακόμη και τα μέτρα που «έπεσαν» στο τραπέζι μπλέχτηκαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μη γίνει απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τη διόγκωση των εμπορευματοκιβωτίων.


Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ (ΔΥΠ/ΓΕΕΦ), συνταγματάρχης (ΥΠ), Γεώργιος Γεωργιάδης, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τους άλλους παρευρισκόμενους, ότι στις 4 Ιουλίου αξιωματικός ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στη ναυτική βάση αντιλήφθηκε ότι ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια είχε παραμορφωθεί.


Αποτέλεσμα της αλλοίωσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργιάδη, ήταν να στραβώσουν και να ανοίξουν μερικώς οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου, χωρίς όμως να σπάσουν οι κλειδαριές ασφαλείας.


Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τη ζημιά που υπέστη το εμπορευματοκιβώτιο, ο διευθυντής της ΔΥΠ ανέφερε ότι η αλλοίωση-εξόγκωση πιθανώς να σημειώθηκε από εσωτερική έκρηξη της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα η εκτόνωση των αερίων να το παραμόρφωσε.


Μετά από ερώτηση του υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, εάν το ΓΕΕΦ είναι σε θέση να γνωρίζει πότε ακριβώς επεσυνέβη η διόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου, ο αρχηγός της Ε.Φ. αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης και ο συνταγματάρχης Υλικού Πολέμου Γιώργος Γεωργιάδης ανέφεραν ότι «το γεγονός πρέπει να συνέβη μάλλον τις τελευταίες πέντε ημέρες».


Ακολούθως ο κ. Παπακώστας ζήτησε να ενημερωθεί κατά πόσο υπήρχε πιθανότητα το περιεχόμενο του εμπορευματοκιβωτίου να προκαλέσει περαιτέρω έκρηξη και κατά πόσο θα αποτελούσε κίνδυνο για τα υπόλοιπα εμπορευματοκιβώτια εάν δεν απομακρυνόταν από τη θέση του.


Ο υπουργός ζήτησε επίσης ενημέρωση εάν η καταστροφή του υλικού μπορούσε να γίνει από το προσωπικό της Ε.Φ. ή θα έπρεπε να μετακληθούν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό.


Απαντώντας στις ερωτήσεις του υπουργού, ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης τόνισε ότι τα αέρια στο εμπορευματοκιβώτιο που παρουσίαζε παραμόρφωση είχαν εκτονωθεί, πλην όμως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρισκόταν το περιεχόμενό του, καθότι το συγκεκριμένο εμπορευματοκιβώτιο περιελάμβανε περίπου 130 μεταλλικές κονσέρβες με πυρίτιδα και συνεπώς μπορεί μερικά ή και όλα να έχουν εκραγεί.


Για το θέμα της καταστροφής του υλικού ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι μπορεί να γίνει εξ ολοκλ
Keywords
Τυχαία Θέματα