Σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία Έβρου

23:55 12/9/2011 - Πηγή: 24wro
Αποφασίσαμε να σταλεί ένα έγγραφο με ιεραρχημένες παρεμβάσεις... στο αρμόδιο υπουργείο Υποδομών ζητώντας την χρηματοδότηση και την μελετητική προετοιμασία .Και φυσικά να επιμερίσουμε κι εμείς κάποιες ευθύνες είτε σε μελετητικό είτε χρηματοδοτικό επίπεδο για να υπάρχει μια ετοιμότητα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, μετά το τέλος της σύσκεψης που έγινε στις Φέρες, με αντικείμενο την καλύτερη και αρτιότερη προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων
συναρμόδιων υπηρεσιών στη διαχείριση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο στο Νομό Έβρου.

Ο ίδιος σημείωσε πως η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της προεργασίας και προετοιμασίας αντιμετώπισης τυχόν πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο και βλέποντας ότι, υπάρχει μια ανετοιμότητα και σε μελετητικό αλλά και σε επίπεδο έργων από το κεντρικό κράτος.

Ο χειμώνας πλησιάζει, τόνισε ο κ. Γιαννακίδης και ως τοπική αυτοδιοίκηση έχουμε ηθική υποχρέωση και θεσμική ευθύνη να κάνουμε κι εμείς έργα τα οποία πιθανά η κεντρική υπηρεσία να αδυνατεί να τα κάνει. «Μετά την ιεράρχηση και σύνταξη του γραπτού αιτήματος θα υπάρξει και η επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο για να δούμε ποια είναι η βούλησή του. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την περιοχή αγεφύρωτη αντιπλημμυρικά και δεν μπορούμε κάθε φορά που έχουμε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα να σκεφτόμαστε να εκκενώνουμε χωριά και οι κάτοικοι να περνάνε αυτό το δράμα που βιώνουν, όσον αφορά τη διάσωση των οικισμών και των σπιτιών τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Σημείωσε δε, πως θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και το αρμόδιο κεντρικό υπουργείο, ώστε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και να έχουμε ένα όσο μπορούμε πιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παράλληλα, έσπευσε να διευκρινίσει πως η συγκεκριμένη αρμοδιότητα διαχείρισης των πλημμυρικών φαινομένων και δημιουργίας απαραίτητων υποδομών, περιήλθε στο κεντρικό κράτος, ενώ οι αποκαταστάσεις των ζημιών και των υποδομών στους ποταμούς Έβρο και Νέστο, που είναι διακρατικά ποτάμια, θα πρέπει να γίνουν μέσα από το τομεακό πρόγραμμα του συγκεκριμένου υπουργείου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Έβρου. Γεωργία Νικολάου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γεώργιος Ούστογλου, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου Ευάγγελος Λαμπάκης και Ευάγγελος Πουλιλιός, ο αντιδήμαρχος Φερών Νικόλαος Γκότσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Keywords
Τυχαία Θέματα