Συναγερμός για τα έσοδα

09:42 29/5/2012 - Πηγή: 24wro
Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει από τους επιτελείς του υπουργείου οικονομικών...
προκειμένου να μαζέψουν έσοδα ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα με τους μισθούς και τις συντάξεις στα τέλη Ιουνίου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς άρχισε να επισκέπτεται εφορίες προκειμένου να επιστήσει την προσοχή στους εφοριακούς αλλά και να μιλήσει προσωπικά ο ίδιος για το πόσο κρίσιμη είναι αυτή η περίοδος για την χώρα μας. Παράλληλα θα ξεκινήσει νέο φοροκυνηγητό σε ελεύθερους επαγγελματίες, εστιατόρια και μπαρ
αλλά θα υπάρξει και «στενό μαρκάρισμα» σε όσους δεν έχουν πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πληρώνει μόνο τα απαραίτητα, ενώ αποστέλλονται και τα «φακελάκια» τα οποία περιλαμβάνουν το ΕΤΑΚ του 2009.

Το 1 δισ. ευρώ που μας «έκοψε» η Τρόικα από την τελευταία δόση κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Το υπουργείο Οικονομικών χρειάζεται συνολικά στα τέλη Ιουνίου μόνο για πληρώσει μισθούς και συντάξεις περίπου 2,8 δισ. ευρώ. Θετικό ωστόσο είναι το γεγονός πως δεν έχουμε υποχρεώσεις προς το εξωτερικό πριν από τις 20 Αυγούστου, οπότε λήγει ομόλογο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ, ύψους 3,1 δισ. ευρώ.

Η τραγική κατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην επιστολή Παπαδήμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία:

1. Τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου θα μειώνονται σταδιακά από περίπου 3,8 δισ. ευρώ στις 11 Μαΐου σε περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 18 Ιουνίου, και από τις 20 Ιουνίου θα διαμορφωθούν σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Η προβλεπόμενη ανεπάρκεια διαθεσίμων στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου θα μπορούσε προσωρινά να καλυφθεί με την άντληση κεφαλαίων από το απόθεμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.

2. Η κεντρική πρόβλεψη όμως έχει ήδη τροποποιηθεί προς το δυσμενέστερο διότι στις 10/5 ο δανεισμός από την Ε.Ε. ήταν 4,2 δισ. ευρώ έναντι του αρχικά αναμενόμενου ποσού των 5,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η πραγματική εξέλιξη στα φορολογικά έσοδα αποδεικνύεται χαμηλότερη της προβλεπόμενης, ενώ η αύξηση των δαπανών μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου. Επομένως, εκτιμάται ότι το ελληνικό δημόσιο θα αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες στην κάλυψη των συνολικών δαπανών του από τα μέσα Ιουνίου.

Το απόρρητο σημείωμα Παπαδήμου

Ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών με 18 δισ. εύρω

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά αποκαθίσταται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωσύστημα. Ταυτόχρονα, οι τράπεζες αποκτούν τους αναγκαίους πόρους για την ομαλή λειτουργία τους υπέρ της πραγματικής οικονομίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα