ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ

15:51 20/11/2011 - Πηγή: 24wro

Συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα σε... εκατοντάδες πολίτες και δυνάμεις της αστυνομίας δυτικά της πρωτεύουσας του Μπαχρέιν το Σάββατο, μετά την τελετή της κηδείας ενός εφήβου που συμμετείχε στις προχθεσινές κινητοποιήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι παρευρέθηκαν στην... επικήδεια τελετή του Σαββάτου στην γενέτειρα του 16χρονου, Σίτρα, παρά τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία για να εμποδιστεί η συγκέντρωση των πενθούντων. Λίγο μετά την κηδεία αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και έκαναν έφοδο στην περιοχή για να εμποδίσουν τους
διαδηλωτές να φθάσουν στον κεντρικό δρόμο.
Ακτιβιστές είπαν ότι ο έφηβος, που ονομαζόταν 'Αλι αλ Μπάνταχ, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας στο προάστιο Τζουφάιρ, στην ανατολική Μανάμα. Οι αρχές υποστήριξαν ότι ο οδηγός του έχασε τον έλεγχο διότι υπήρχαν λάδια στο οδόστρωμα σε ένα στενό δρόμο όπου σημειώθηκε το επεισόδιο. Πρόσθεσαν ότι η υπόθεση παραπέμφθηκε στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα.
Διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι το αυτοκίνητο της αστυνομίας κινήθηκε για να τους χτυπήσει εκ προθέσεως.Το σιιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης αλ Ουέφακ αναφερόμενο στο θάνατο του εφήβου χαρακτήρισε επικίνδυνη τη συμπεριφορά των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, που οδηγούν με μεγάλη ταχύτητα όταν αντιμετωπίζουν διαδηλωτές, αδιαφορώντας για την ασφάλεια και τις ζωές τους.
Το κόμμα Ουάαντ της αντιπολίτευσης καταδίκασε το επεισόδιο και κάλεσε να σταματήσουν οι φόνοι πολιτών και η συλλογική τιμωρία τους. Οι κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την προώθηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων και περισσότερες ελευθερίες στο βασίλειο, όπου πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική δυναστεία, άρχισαν την 14η Φεβρουαρίου.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια εκστρατεία καταστολής εναντίον των κινητοποιήσεων στην διάρκεια της οποίας βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον 40 άνθρωποι. Η ανεξάρτητη επιτροπή που συνέστησε ο μονάρχης Χάμαντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα για να ερευνήσει τα γεγονότα αναμένεται να παρουσιάσει το πόρισμά της την Τετάρτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα