Στυτική δυσλειτουργία και ημικρανίες

15:28 8/7/2012 - Πηγή: 24wro

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξάχθηκε...
στην Ταιβάν, οι άνδρες που έχουν διαγνωσθεί με στυτική δυσλειτουργία(ΣΔ), είναι κατά 63% πιο πιθανό να έχουν επίσης διαγνωσθεί με ημικρανία, σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς σεξουαλική δυσλειτουργία.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα ευρήματα της μελέτης συνιστούν μια ενδιαφέρουσα πρώτη αναγνώριση της συσχέτισης μεταξύ των δύο καταστάσεων, χωρίς όμως να αποδεικνύεται ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση. Δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει
αυτή τη συσχέτιση ανάμεσα στη ΣΔ και την ημικρανία, αν και οι ημικρανίες έχουν σχετισθεί και με σεξουαλικές δυσλειτουργίες στις γυναίκες.

Καμία άλλη μελέτη άλλωστε δεν έχει μέχρι στιγμής επιχειρήσει τη διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη ΣΔ και την ημικρανία.

Εκτιμάται ότι 20 εκατομμύρια άνδρες περίπου στις ΗΠΑ υποφέρουν από ΣΔ. Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε τα στοιχεία 23.000 ανδρών από μια εθνική βάση δεδομένων στη Ταιβάν. Περίπου 5700 άνδρες είχαν διαγνωστεί με ΣΔ, με μη ικανότητα δηλαδή επίτευξης, ή διατήρησης στύσης. Οι ασθενείς αυτοί συγκρίθηκαν με 17.000 άτομα που δεν αναζήτησαν ποτέ θεραπεία για ΣΔ. Στην ομάδα των ανδρών με ΣΔ, το 4,25% είχε προηγουμένων διαγνωσθεί με ημικρανία. Το αντίστοιχο ποσοστό σε άνδρες χωρίς ΣΔ βρέθηκε 2.64%.

Μετά τον έλεγχο για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, όπως είναι η ύπαρξη καρδιαγγειακού νοσήματος, ή διαβήτη, βρέθηκε ότι οι άνδρες με ΣΔ είχαν 1.63 φορές αυξημένη πιθανότητα να έχουν ιστορικό ημικρανίας, σε σύγκριση με τους άνδρες της άλλης ομάδας.

Στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν γιατί οι ημικρανίες είναι πιο συχνές στα άτομα με ΣΔ, οι ερευνητές διατύπωσαν μια σειρά προτάσεων.

Καταρχάς αναφέρθηκαν σε δεδομένα που έχουν ήδη αναδείξει πως ο χρόνιος πόνος μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία. Είναι λοιπόν πιθανόν ο πόνος που συνοδεύει την ημικρανία να σχετίζεται με τα προβλήματα στύσης.

Παράλληλα οι ερευνητές προτείνουν τη δράση ενός χημικού παραγώγου του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, γιατί υπάρχουν στοιχεία που την εμπλέκουν τόσο στις ημικρανίες, όσο και στη σεξουαλική λειτουργία.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται η συσχέτιση να οφείλεται σε κάποιον άλλον παράγοντα, όπως είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι όταν ένας άνδρας απευθύνεται στον ιατρό για τις ημικρανίες του, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει βοήθεια και για τα προβλήματα στύσης, εάν αυτά υπάρχουν.

Μπορεί ακόμα να οφείλεται στη λήψη κάποιων φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της ημικρανίας και μπορεί να έχουν επιπτώσεις στη σεξουαλική λειτουργία.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί επισημαίνουν πως η συσχέτιση που αποκαλύφθηκε από την παρούσα μελέτη πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή. Παράλληλα αν και ο σχεδιασμός της μελέτης ήταν καλός, τα αποτελέσματα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλους ερευνητές σε άλλες χώρες, πριν συμπεριληφθεί η ημικρανία στους παράγοντες κινδύνου της ΣΔ, ή η ΣΔ
Keywords
Τυχαία Θέματα