Στρατιωτικές ασκήσεις στη Νότια Κίνα πραγματοποιεί το Βιετνάμ

16:10 13/6/2011 - Πηγή: 24wro
Σειρά ασκήσεων με πραγματικά πυρά στη θάλασσα της Νότιας Κίνας...
ξεκίνησε τη Δευτέρα (13/06) το Βιετνάμ, την ώρα που η ένταση μεταξύ Ανόι και Πεκίνο αυξάνεται, με φόντο δύο διαφιλονικούμενα αρχιπελάγη στην περιοχή.

Οι ασκήσεις διεξάγονται γύρω από το νησί Χον Ονγκ, σε απόσταση σχεδόν 40 χλμ. από τις ανατολικές ακτές του Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό από τη ναυτική βάση στη Ντανάνγκ,
τη μεγαλύτερη πόλη του κεντρικού Βιετνάμ, η πρώτη φάση των ασκήσεων θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ η δεύτερη θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει περίπου έξι ώρες.

“Δεν μπορώ να αποκαλύψω τον αριθμό των πλοίων που μετέχουν στις ασκήσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν πυρά πυροβολικού και όχι ρίψεις πυραύλων”, πρόσθεσε, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Ανόι, Νγκουγέν Φουόνγκ Νγκα, έκανε λόγο για “ετήσια άσκηση ρουτίνας”.

Η διένεξη ανάμεσα στο Ανόι και το Πεκίνο αφορά εδαφικές διεκδικήσεις στα αρχιπελάγη Πάρασελ και Σπράτλι που θεωρούνται πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και αποτελούν συχνά αιτία έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Η κρίση ξέσπασε τον περασμένο μήνα, όταν το Βιετνάμ κατηγόρησε την Κίνα ότι παραβίασε την κυριαρχία του, μετά το περιστατικό όπου ένα σκάφος το οποίο διενεργούσε πετρελαϊκή έρευνα υπέστη σοβαρές ζημιές από κινεζικά πλοία.
Keywords
Τυχαία Θέματα