Στραγάλια: Ένα παραμελημένο υπερσνακ

09:32 20/5/2012 - Πηγή: 24wro
Τι είναι τα στραγάλια; ...
Ψημένα ρεβίθια! Όσπρια δηλαδή, κάτι που όλοι ξέρουμε πόσο καλό είναι να τρώμε! Τα όσπρια είναι από τις χρυσές τροφές μαγειρικής οικονομίας επειδή είναι και υγιεινά και οικονομικά. Είναι επίσης ένας τρόπος να έχουμε μαζί μας έτοιμα προς κατανάλωση όσπρια, οποιαδήποτε στιγμή. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως αποτελούν μία από τις πιο έξυπνες επιλογές για σνακ.

Θρεπτική αξία

Πολλές φορές λανθασμένα θεωρούμε τα στραγάλια ξηρούς καρπούς.
Δεν είναι όμως όπως στα φουντούκια και τα αμύγδαλα. Τα στραγάλια είναι όσπρια και η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά είναι εντελώς διαφορετική. Και τα μεν και τα δε έχουν πολλές πρωτεΐνες, περίπου 20%. Οι ξηροί καρποί έχουν πολλά λιπαρά 40-60% (ανάλογα με το είδος). Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό επειδή πρόκειται για καλά λιπαρά, αλλά η ουσία όμως είναι ότι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα στραγάλια, από την άλλη έχουν ελάχιστα λιπαρά, γύρω στα 5-6%.

Παρένθεση: Μη νομίζετε ότι η περιεκτικότητα 5% σε λιπαρά είναι μεγάλη επειδή το πλήρες γάλα έχει 3%. Το γάλα είναι υγρή τροφή και πάνω από 90% είναι νερό. Το 3% ισοδυναμεί με 30-40% λιπαρά επί ξηρού. Τα στραγάλια είναι στεγνή τροφή και για αυτό τα θρεπτικά συστατικά όταν προστίθενται πλησιάζουν το 100. Κανονικά, θα ήταν πιο σωστό να μετράμε τα θρεπτικά συστατικά ανά 100 θερμίδες και όχι ανά 100 γραμμάρια, αυτό όμως είναι θέμα για άλλο άρθρο. Ας γυρίσουμε στα στραγάλια.

100 γραμμάρια ψημένα στραγάλια έχουν τα ίδια θρεπτικά χαρακτηριστικά που θα διαβάσεις και σε ένα σακουλάκι ωμά ρεβίθια. Περιέχουν 360 θερμίδες και δίνουν περίπου 60 γρ.υδατάνθρακες, από τους οποίους 10 είναι απλοί και οι υπόλοιποι σύνθετοι (17γρ φυτικές ίνες). Επίσης περιέχουν 19-20 γρ. πρωτεΐνη και 5 γρ. ακόρεστα λιπαρά και μόλις 1 γρ. κορεσμένα. Εκτός αυτού περιέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, ασβεστίου, φολικού οξέος και καλίου.

Υπάρχουν πολλών ειδών στραγάλια. Αν πάτε σε ένα κατάστημα με χύμα όσπρια και ξηρούς καρπούς θα έχουν να σας προτείνουν διάφορες ποικιλίες και γεύσεις. Στην Κομοτηνή, για παράδειγμα, αν τύχει και επισκεφθείτε ένα από τα στραγαλάδικα στη παλιά πόλη θα βρείτε απίστευτες επιλογές. Εκεί υπάρχουν με πιπέρι, με αλάτι, με πάπρικα, μελωμένα, καραμελωμένα, ζαχαρωμένα κοκ. Στα σούπερ μάρκετ οι επιλογές είναι περιορισμένες. Μπορεί ουσιαστικά να υπάρχει μόνο ένα είδος, τα σκέτα ψημένα, που κατά τη γνώμη μου είναι η καλύτερη επιλογή.

Γιατί αξίζει να βάλει και εσύ τα στραγάλια στη διατροφή σου

1. Είναι υγιεινά

Αποτελούν έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να αυξήσεις την κατανάλωση οσπρίων. Περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Σημαντικό είναι ότι περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Είναι πολύ ανώτερα από οποιαδήποτε επεξεργασμένο σνακ που κυκλοφορεί όπως πατατάκια και δημητριακά ακόμα και αν είναι αυτά είναι ολικής. Τα στραγάλια είναι έτσι κι αλλιώς «ολικής» αφού τρως ολόκληρο τον καρπό χωρίς να του έχειαφαιρεθεί κάτι.

2. Είναι οικον
Keywords
Τυχαία Θέματα