Στο νησί με κολπίτιδα: Τι να κάνω μόνη;

19:00 26/7/2013 - Πηγή: 24wro
Ποια συμπτώματα μαρτυρούν την ύπαρξη κολπίτιδας...
και πως μπορείς να αντιδράσεις έγκαιρα και αποτελεσματικα;

Μετά τα πρώτα μπάνια στη θάλασσα εμφάνισες αυξημένες κολπικές εκκρίσεις, οι οποίες συνοδεύονται και από έντονη φαγούρα εσωτερικά ή γύρω από την εξωτερική περιοχή του κόλπου;

Οι ενοχλήσεις αυτές είναι συνήθως ένδειξη κάποιας κολπικής λοίμωξης, ειδικά όταν παρουσιάζονται κατά την περίοδο των διακοπών. Και, βέβαια, οι βουτιές σε όχι και τόσο καθαρές θάλασσες ή πισίνες, όπως και η μολυσμένη άμμος, αποτελούν «ιδανικούς» χώρους για τη μεταφορά παθογόνων μικροοργανισμών (μικρόβια,
μύκητες ή ιοί) στο γυναικείο κόλπο. Αν, λοιπόν, παρά τις προφυλάξεις, προκύψει κάποια κολπίτιδα ενώ βρίσκεσαι σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, υπάρχουν τρόποι, και μάλιστα φυσικοί, για να την αντιμετωπίσεις.

Πώς θα καταλάβω ότι έχω κολπίτιδα; O κνησμός και τα αυξημένα υγρά από τον κόλπο είναι τα κυριότερα συμπτώματα της κολπίτιδας. Όταν τα υγρά από διαφανή αρχίσουν να γίνονται καφέ, κίτρινα πρασινωπά ή λευκά, και κυρίως δύσοσμα, η πιθανότητα κολπίτιδας είναι σχεδόν βέβαιη. Σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας: «Η ύπαρξη κνησμού και λευκών εκκρίσεων συνήθως συνδέεται με μόλυνση του κόλπου από μύκητες, ενώ οι εκκρίσεις, λευκές ή αποχρωματισμένες με έντονη οσμή, που γίνεται πιο έντονη μετά το σεξ, μπορεί να οφείλονται σε βακτηριακή κολπίτιδα (που οφείλεται σε μικρόβια). Παρ' όλα αυτά, περίπου το 50% των γυναικών με μικροβιακή κολπίτιδα δεν εμφανίζει συμπτώματα και ανακαλύπτουν ότι έχουν μολυνθεί στη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης».

Μπορεί να δημιουργηθεί από το βρεγμένο μαγιό; Οι κολπίτιδες αυτή την εποχή οφείλονται συνήθως σε μικρόβια και μύκητες (κυρίως στο μύκητα Candida albicans), που αναπτύσσονται με τη ζέστη και την υγρασία στη γενετική περιοχή (όπως π.χ. εξαιτίας της ηλιοθεραπείας με βρεγμένο μαγιό). Κολπικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν και τα συνθετικά εσώρουχα, τα στενά παντελόνια, ενώ μερικές φορές η κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, καθώς και από μια πρόσφατη θεραπεία με αντιβιοτικά (τα οποία καταστρέφουν τα «φιλικά» βακτήρια που διατηρούν τα κολπικά ένζυμα σε φυσιολογικά επίπεδα). Οι πισίνες, οι μολυσμένες θάλασσες αλλά και η υγρή άμμος (στην οποία συσσωρεύονται άπειροι μικροοργανισμοί) αποτελούν, επίσης, τον πιο συχνό τρόπο μετάδοσης των κολπικών λοιμώξεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Και τώρα, τι κάνω στη μέση των διακοπών μου; Αν ενώ βρίσκεσαι σε διακοπές παρουσιάζεις κάποιες από τις παραπάνω ενοχλήσεις που μαρτυρούν κολπίτιδα και δεν έχεις τη δυνατότητα εξετάσεων, μπορείς να προμηθευτείς από το φαρμακείο μια αντιβίωση ευρέος φάσματος, σε επικοινωνία πάντα με το γιατρό σας. Eναλλακτικά, μπορείς προσωρινά να κάνεις καθημερινά πλύσεις με χαμομήλι και tee tree oil (2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 1 λίτρο αφέψημα χαμομηλιού). Και, φυσικά, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το γιατρό όταν επιστρέψεις.

Μπορώ να «τη γλιτώσω»;
* Αν είσαι επιρρεπής στις μολύνσεις, συμβουλέψου το γιατρό σας και χρησιμοποίησε προληπτικά κολπικά υπόθετα ή κολπική γέλη με γαλακτικό οξύ και γλυκογόνο, για τη ρύθμιση του pH. Επίσης, κάνε προληπτικά πλύσεις με χαμομήλι μία φορά κάθε δύο ημέρες.
* Απόφυγε τα συχνά ντους με ισχυρά αντισηπτικά στην ευαίσθητη περιοχή (σκοτώνουν τα «φιλικά» βακτήρια, που ελέγχουν την παραγωγή μυκήτων).
* Μην αφήνεις το μαγιό να στεγνώνει πάνω σας. Φοράτε άνετα ρούχα από φυσικές ίνες.
* Σε περίπτωση ερεθισμού, απόφυγε τα στενά τζιν και τα string για μερικές ημέρες.
* Αν χρησιμοποιείς ταμπόν, δεν πρέπει να παραμένει στον κόλπο για περισσότερο από 6-8 ώρες, γιατί μπορεί να επιβαρύνει τη χλωρίδα της περιοχής.
* Kατανάλωνε πολύ γιαούρτι και γαλακτοκομικά προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά. Έχουν προληπτική δράση αλλά και βοηθητική, διατηρώντας σε ισορροπία τη βακτηριακή χλωρίδα.
* Μην το παρακάνεις στις κολπικές πλύσεις. Όπως επισημαίνει ο κ. Χάρης Χηνιάδης, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος: «Οι πλύσεις με αντισηπτικά σκευάσματα συνιστώνται μόνο καθ' υπόδειξη του γυναικολόγου και για ορισμένο χρονικό διάστημα. καθώς η υπερβολή στη χρήση τους καταστρέφει την ισορροπία της χλωρίδας του κόλπου».

Πρόσεξε: Μήπως επαναλαμβάνεται; Εάν υποφέρεις συχνά από κολπικές μολύνσεις, μίλα στο γιατρό σου, προκειμένου να κάνεις κάποια ειδικά τεστ για να ελέγξεις τα πιθανά ιατρικά αίτια και να λάβεις τη συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Οι κολπικές μολύνσεις συνήθως αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή κολπικών αλοιφών και υπόθετων ή και με σκευάσματα από το στόμα.

Να θυμάσαι: Σε κανονικές συνθήκες, ο κόλπος περιλαμβάνει ένα πλήθος μικροβίων, που συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους (φυσιολογική χλωρίδα). Όμως, όταν οι συνθήκες αυτές για οποιονδήποτε λόγο αλλάξουν, η ισορροπία στον κόλπο διαταράσσεται. Μερικοί μικροοργανισμοί μπορεί να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται σε βάρος άλλων, με συνέπεια να εκδηλωθεί κάποια κολπική φλεγμονή.

Βασική προϋπόθεση για τη θεραπεία μιας κολπίτιδας είναι η αναγνώριση της αιτίας που την προκάλεσε.

womenonly.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα