Στο χείλος του γκρεμού η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι

17:45 13/10/2011 - Πηγή: 24wro
Βέβαιος ότι θα αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής
δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. "Αν τολμούν, ας με ρίξουν" είπε. Η καταψήφιση που οδήγησε στη νέα δοκιμασία


Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την καταψήφιση στο Κοινοβούλιο -για μία ψήφο- του απολογισμού του προϋπολογισμού του 2010. Η ψηφοφορία
για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να διεξαχθεί την Παρασκευή. Οι πιέσεις στον Μπερλουσκόνι να παραιτηθεί εντείνονται, καθώς προστίθεται σε αυτές και η ανησυχία που εξέφρασε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο σχετικά με τη δυνατότητα επιβίωσης της ιταλικής κυβέρνησης.


Δηλώνοντας βέβαιος ότι θα αποσπάσει για μία ακόμη φορά τη ψήφο εμπιστοσύνης, στη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε "Χωρίς την ψήφο εμπιστοσύνης πάμε σε εκλογές, αλλά οι κάλπες δεν είναι η λύση και δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτή την κυβέρνηση".


Μιλώντας σε έντονο ύφος και παρά την απουσία της αντιπολίτευσης από την αίθουσα, ο Μπερλουσκόνι υπεραμύνθηκε της κυβέρνησής του, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι παραμένει "ενωμένη", αλλά και ότι δεν είναι διατεθειμένος να φύγει. "Ας με ρίξουν" δήλωσε χαρακτηριστικά, αποσπώντας το ενθουσιώδες χειροκρότημα της συμπολίτευσης.


Χαρακτήρισε "κοινοβουλευτικό ατύχημα" την καταψήφιση του απολογισμού των εξόδων του κράτους το οικονομικό έτος 2010, η οποία τον ανάγκασε να καταφύγει ξανά σε ψήφο εμπιστοσύνης. Πρόκειται για την 56η φορά που καταφεύγει σε αυτή τη λύση, αν και αυτή τη φορά ήταν αναπόφευκτο ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που αμφισβητούσε την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση.


Η αντιπολίτευση ζητά την άμεση παραίτησή του, τονίζοντας ότι απαιτείται ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό για να αντιμετωπισθεί με επιτυχία η κρίση που απειλεί όλο και έντονα την ιταλική οικονομία.


Η ψήφος εμπιστοσύνης, ήταν αναπόφευκτη μετά το κυβερνητικό αντάρτικο που είχε ως αποτέλεσμα την καταψήφιση της Τρίτης.


Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την κρίσιμη αυτή ψηφοφορία από την αίθουσα της Βουλής απουσίαζαν ο υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι, και ο επικεφαλής της ομάδας "ανταρτών" της κεντροδεξιάς, Κλάουντιο Σκαγιόλα -συνολικά, 25 βουλευτές που διαφωνούν με βασικά σημεία της ακολουθούμενης πολιτικής.


Keywords
Τυχαία Θέματα