Στο Eurogroup το ζήτημα της Κύπρου

10:16 21/1/2013 - Πηγή: 24wro
Tα αγκάθια για την Κύπρο, σε σχέση με το Μνημόνιο, το οποίο πρόκειται να συζητηθεί τη...
Δευτέρα στο Eurogroup, χωρίς όμως να αναμένεται απόφαση, φαίνεται ότι παραμένουν. Πέρα από την εξίσωση των αριθμών για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών πρέπει να λυθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο, και ο δύσκολος μαθηματικός τύπος που περιλαμβάνει
το τη Γερμανία, τη Ρωσία και το ΔΝΤ.
Ο «Φιλελεύθερος», με τίτλο: «Δύσκολη μαθηματική εξίσωση η περίπτωση της Κύπρου», γράφει ότι η Γερμανία θέτει ως όρο τη συμμετοχή της Ρωσίας, επειδή στις κυπριακές τράπεζες έχουν εισρεύσει πολλά ρωσικά κεφάλαια, ενώ από την πλευρά της η Μόσχα θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», που έχει τίτλο «Χωρίς Ρωσία Μνημόνιο ΝΙΕΤ».

Όπως σημειώνεται στον κυπριακό Τύπο, τα βασικά προβλήματα για την επίτευξη συμφωνίας για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι η συμμετοχή ή όχι της Ρωσίας στη στήριξη της Κύπρου, οι κατηγορίες που ακούγονται στην Ευρώπη -και ειδικά από τη Γερμανία- για καθεστώς φορολογικού παραδείσου, καθώς και τα περί ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» στην Κύπρο.

Σε δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt αναφέρεται, δε, ότι η αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο για τον έλεγχο ροής ύποπτων κεφαλαίων αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου το Βερολίνο να δώσει «πράσινο φως» για τη διάσωση της χώρας.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε: «Δεν έχω υπόψη μου τέτοιες πληροφορίες».
Keywords
Τυχαία Θέματα